Besin Piramidi – 4. Sınıf

9 Şubat 2022

Gelişim çağındaki çocukların, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını edinmesi çok önemlidir. Bu alışkanlık, erken yaşlarda edinildiğinde hayat boyu devam etme oranı artacak ve çocukların vücutları için doğru beslenme tercihlerine yönelmesi sağlanacaktır. Sağlıklı beslenme denildiğinde akıllara çoğu zaman besin piramidi geliyor… Peki besin piramidi nedir? Nasıl olmalıdır? Neden buna ihtiyaç duyulmaktadır? İşte bu soruları, modelleyerek minik bilim insanlarıyla keşfedeceğimiz bir içerik hazırladık!

4. Sınıf Fen Bilgisi dersi öğretim programında da yer alan Besinler ve Özellikleri konusunu, evde de uygulayarak pekiştirebileceğiniz bu modeli minik bilim insanlarıyla birlikte hazırlayabilirsiniz. Model hazırlama aşamasında, çeşitli sorular yönelterek merak uyandırabilirsiniz. (Örn: “Neden bir piramid modeli hazırlıyoruz sence? Tahılların görevleri neler olabilir? Sağlık beslenmemiz neden önemlidir?”) Besin Piramidi modelimize malzemeleri hazırlayarak başlayalım!

  • 3 adet A4 kağıdı
  • Pastel boya
  • Yapıştırıcı
  • 6 adet pul veya şerit mıknatıs
  • 6 adet renksiz dil çubukları
  • 20 adet ataş
  • 1 metre kalın ip
  • Makas

1. A4 kağıtlarına sırasıyla besin gruplarından 5’er örnek seçerek; pastel boya ile bu besinlerin resimlerini çizin. 

  • Tahıllar: pirinç, un, buğday, makarna, ekmek, bulgur, mısır, v.b
  • Meyveler: Karpuz, çilek, mandalina, muz, üzüm,  kivi, portakal, v.b.
  • Sebzeler: Marul, havuç, ıspanak, domates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, v.b.
  • Proteinler: Et, tavuk, balık, süt, yumurta, yoğurt, peynir, v.b.
  • Yağlar ve şekerler: tereyağı, zeytin yağı, mısır yağı, çikolata, pasta, v.b.

Not: 1. aşamadaki besinleri evde en çok tükettiğiniz besin örneklerini gruplayarak oluşturabilirsiniz.

2. Hazırladığınız resimlerdeki besinleri makas yardımıyla kenarlarından keserek çıkartabilirsiniz.

3. Dil çubuklarından iki tanesine ” Besin Piramidi ” yazarak, diğerlerini istediğiniz renk veya şekillerde boyayabilirsiniz.

4. “Besin Piramidi” yazdığınız dil çubuklarını, üçgenin alt kenarı olacak şekilde konumlandırarak, kalan dil çubuklarını üçgenin iki kenarını oluşturacak şekilde yerleştirebilirsiniz.

5. Dil çubuklarını hazırladığınız üçgen planına uygun olarak yapıştırabilirsiniz.

6. Hazırladığınız üçgenin tersini çevirip; mıknatısları dil çubuklarının yapıştığı kısımların arkalarına gelecek şekilde konumlandırarak yapıştırabilirsiniz.

7- Üçgenin karşılıklı iki kenarındaki dil çubuklarına eşit aralıklarla 4’er işaret koyun.

8- İki kenardaki işaretler arasında uygun uzunlukta ipler keserek, kestiğiniz ipleri yapıştırın.

9- Besin gruplarını hazırladığınız resimleri gruplayarak; besin piramidinin en alt basamağından en üst basamağına doğru (tahıllar, meyve&sebze, proteinler, yağ&şeker) olmak üzere, iplere ataşlar yardımıyla tutturun.

10- İşte besin piramidiniz hazır! Hazırladığınız bu modeli buzdolabı üzerine asabilirsiniz. Sıra geldi arkasındaki bilime!

Besinler vücudumuz için oldukça faydalıdır ve bize yaşamamız için gerekli enerjiyi verir, sağlığımızı korur ve doğduğumuz andan itibaren belirli bir yaşa kadar büyümemizi sağlar. Ancak tükettiğimiz bu besinlerin birbirinden farklı işlevleri vardır. Vücudumuzdaki kas dokusuna, iskelet yapısına, organlarımıza da pek çok etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle vücudumuzun ihtiyacı olan besine ulaşması oldukça önemlidir. Vücudumuza ihtiyacından fazla ya da eksik besin almamız sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. 

Sağlık Örgütü (WHO) besin piramidini, beslenmek için bir rehber olmasını hedefleyerek yayınladı. Besin piramidinin şekli, bize tüketmemiz gereken besinleri çoktan aza doğru sıralar. Yani en alt basamak en çok ve en üst basamak en az olacak şekilde tüketmemiz gereken besin grupları bulunmaktadır. Besin piramitleri içeriğindeki yiyecekler kültürel ve coğrafi iklim koşullarına göre değişkenlik gösterebilir.

Hazırlanan modelde günlük beslenme alışkanlıklarınızı çocuğunuzla birlikte takip ederek, sağlıklı beslenmeye özen gösterebilirsiniz.

Minik bilim insanlarıyla, evde deney yapmanın ve modelleyerek keşfetmenin keyfine devam etmek için Evde Bilim Deney Setleri’ni inceleyebilirsiniz. 

Evde Bilim deney setleri 4-14 yaş aralığındaki çocuklar için, MEB müfredatına uyumlu olarak tasarlanmıştır. İçeriğindeki malzemeler çocuğa özel olup, dijital platformdan paylaşılan deney videolarıyla desteklenmiştir! İncelemek için tıklayınız.

Daha fazla deney ve videoları için Instagram ve Youtube hesaplarımızı inceleyebilirsiniz!