UYGULAMALI BİLİM EĞİTİMİ ZOR(UNLULUK) MU?

9 Şubat 2022

Uygulamalı bilim eğitimi yaygınlaştırmak için;  bu alandaki 12 yıllık deneyimimizi tüm eğitimcilerle, ailelerle paylaşmaya özen gösteriyoruz.. Bu hedefimizden hareketle, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerle yaptığımız işbirliklerinin bizim için anlamı ve önemi çok daha derin. Yakın zamanda yayımlayacağımız Eğlenceli Bilim 2021 Faaliyet Raporunu hazırlarken geçtiğimiz seneye şöyle bir bakmak ve bu konuda yaptığımız çalışmaları alt alta görmek bizleri çok mutlu etti!

İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri, Türk Eğitim Derneği, Öğretmen Akademisi Vakfı, TOHUM Otizm Vakfı, Eğitim Reformu Girişimi, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı ve Öğrenme Tasarımları ile yaptığımız proje işbirlikleri ve Öğretmen Paylaşım serilerimizle doğrudan onlarca öğretmene dolaylı olarak da yüzlerce çocuğa ulaşmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu projelerden biri var ki, çocuklara uygulamalı bilim eğitimi sunmanın biz yetişkinler için asla bir zorluk değil, hatta bir zorunluluk olduğunu yaşayarak görme fırsatı verdi. Bu deneyimi sizlerle de paylaşmak ve çoğaltmak isteriz.

Öğretmen Eğitimi Çocuk Atölyesine Dönünce

28 Ocak 2022 tarihinde AÇEV’in Sur Aile ve Çocuk Merkezi’ndeki öğretmenlerle beraber öğretmen eğitimine başladık. Her öğretmen eğitiminde olduğu gibi hem kendi deneyimizi paylaşmak hem de katılımcı öğretmenlerden öğrenmek, birbirimizden beslenmek için çok heyecanlıydık. Çevrimiçi yaptığımız eğitim sırasında deneyleri öğretmenlerimizle beraber yapabilmek için onların evlerine deney malzemelerini gönderdik. Saat 9.30’da hepimiz ekranlarımızın başında, deney malzemelerimiz yanlarımızda eğitime başladık.

Eğitim tarihi ara tatile gelince; tabii çocuklar da evdeydi. Çevrimiçi süreçlerin en yaygın cümlelerinden biri olan “Arada çocuklar bir şey isterse bir 5 dakika onlara bakıp geri gelmem gerekebilir.” cümlelerini kurduk ve eğitimimiz başladı. Biz öğretmenlerimizle birlikte yaşamın içindeki bilim, bir öğretmen olarak bilimi sınıfa nasıl taşıyabiliriz başlıklarını konuşurken sıra deneylerimize geldi ve harika bir an yaşandı! Bir öğretmenimizin çocuğu odaya girdi ve merakla “Ne yapıyorsunuz?” dedi. Biz de kendisinin de bize katılabileceğini söylediğimizde yaşadığı heyecanı görünce, evlerde bulunun tüm çocukları da eğitime davet ettik. İşte kendiliğinden gelişen bu süreç, hepimizin yüzlerindeki gülümsemeyi daha da artırdı. Deneyler yapılıyor, yeni deneylere geçiliyor, her seferin çocukların yüzündeki heyecan, evlerde yaşanan keyifli ve tatlı telaşları görmek hepimizin enerjisini çok daha fazla artıyordu. 3 saat süren eğitimin sonunda hepimizin yüzünde kocaman bir gülümseme vardı. İlk kez bir öğretmen eğitimini çocukları da katarak gerçekleştirmiştik ve çocuklarla çalışmanın enerjisi, neşesi, keyfi hepimizi sarmıştı.

“Bu deneyi öğrenciler çok seviyor. Bu deneyde öğrenciler şu soruları sorabiliyor. Bu deneyde öğrenciler şuralarda zorlanabiliyor.” cümlelerimizin hiçbirine gerek kalmamıştı. Çocukların neşesi, merakı ve heyecanı hepsini gereksiz kılmıştı. “Merak ve öğrenme hevesi çocuklarda zaten var; bizim Eğlenceli Bilim olarak tüm derdimiz bu merakı, heyecanı beslemek için çocuklara öğrenme ortamı sağlamak.” cümlemiz somutlaşıp hayat bulmuştu!

İşte bu süreç bizim “uygulamalı bilim eğitimi asla bir zorluk değil, aksine bir zorunluluk” olduğunu yaşayarak bir kez daha gördüğümüz ve asla unutamayacağımız bir anı olarak kalacak. Uygulamalı bilim eğitimi için; tüm çocukların yararlanmasına dair verdiğimiz çabayı katmerleyen bu süreç için eğitime katılan tüm öğretmenlerimize ve çocuklara bir kez daha teşekkür etmek isteriz. AÇEV ile beraber yapmış olduğumuz bu üç saatlik atölye ile AÇEV öğretmenlerinin öğrencilerin uygulamalı bilim eğitimine yönelik deneyimlerinin gelişmesinin yanı sıra çocukların bilimin heyecan dolu dünyasını keşfetmelerini eş zamanlı görmek bizleri çok mutlu etti. 

Eğlenceli Bilim’in tebessümlü anılar listesine giren bu buluşmanın nicelerini daha fazla öğretmenimizle, çocukla, aileler yaşamayı heyecanla bekliyoruz! 2022 yılı boyunca başta sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve sosyal girişimler olmak üzere pek çok farklı kurumla işbirlikleri geliştirmeyi, Türkiye’deki bilim eğitimine yönelik kapasitenin artarak devam etmesi için projeler geliştirmek adına heyecan ve azimle çalışmaya devam ediyoruz. 

Etkinliklerimizi ve duyurularımızı sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Instagram hesabımızı ziyaret etmek için tıklayınız.

Linkedin hesabımızı ziyaret etmek için tıklayınız.

Uygulamalı bilim eğitimini her ortamda desteklemek için hazırladığımız, kolayca temin edilebilecek malzemelerle yapacağınız deney içeriklerini inceleyebilirsiniz. Blog Yazıları sayfamızı ziyaret etmek için tıklayınız.