Erasmus+ Projesi CLIMA-KIT’in Yaygınlaştırma Etkinliği’ndeydik!

12 Haziran 2024

Eğlenceli Bilim olarak, Erasmus+ tarafından finanse edilen ve CERA Europe koordinatörlüğünde yürütülen CLIMA-KIT projemizle iklim değişikliği konusunda farkındalığı artırmayı hedefliyoruz. Türkiye, Belçika ve Estonya’dan ortaklarımız Kocaeli Marmara Koleji, Vives University, Institut des Frères Maristes, GO! Basisschool ve Voolab ile birlikte 8-12 yaş arası çocuklara yönelik bir eğitim programı geliştirdik. Bu program, çocukların iklim değişikliği hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlarken, çevreye duyarlı alışkanlıklar kazandırmayı amaçlıyor. Uygulamalı deneyler ve etkinlikler içeren bu eğitimle, hem öğrencilerin bilimsel altyapısını güçlendirmeyi hem de öğretmenlerin bu konudaki beceri ve yeterliliklerini artırmayı hedefliyoruz.

11 Haziran 2024 tarihinde İzmir’de ORIGINN Creative Hub’da düzenlediğimiz yaygınlaştırma etkinliğimizde, eğitim paydaşlarından öğretmenler, akademisyenler, öğretmen adayları, öğrenciler ve farklı meslek gruplarından toplam 50 katılımcıyı ağırladık.

Bu katılımcılar 21 farklı kurumdan (İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi, TEGV, EÇEV, İYTE, İskenderun Teknik Üniversitesi, ODTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, Kocaeli Marmara Koleji, Özel Fen Bilimleri Kolejleri, sivil toplum kuruluşları, sosyal girişimler, kamu okulları ve özel okullar) etkinliğimize katıldılar.

Etkinlik kapsamında Eğlenceli Bilim olarak, proje konusu ve kurgusunu katılımcılarla paylaştık. Proje kapsamında geliştirilen eğitim materyalleri tanıtıldı. Bu materyallerin geliştirilme süreci ve sonucunda ortaya çıkan eğitim modülleri detaylı bir şekilde katılımcılara sunuldu. Katılımcılar, çocuklarda eko anksiyetenin önüne geçme, iklim değişikliği eğitiminin zaman içindeki evrimi ve yaparak yaşayarak öğrenmenin önemi konularında yoğun paylaşımda bulundular.

Proje partnerlerimizden Kocaeli Marmara Koleji ise proje kapsamında okullarında gerçekleştirilen uygulamalı bilim eğitimi modüllerinin pilot uygulamalarına dair detaylı bir sunum yaptı. Öğrencilerin sınıf içi ve dışındaki tüm öğrenme ortamlarında yaptıkları uygulamalar, katılımcıların en çok dikkatini çeken konulardan biri oldu.

Programın son bölümünde, katılımcılardan bazıları kendi projelerini tanıtma fırsatı buldular. Bu serbest kürsü sunumlarında, çocuk haklarının iklim krizi ile kesişimi, mikroplastiklerin doğaya ve canlılara etkileri, kırsal bölgede öğrencilerle yapılan uygulamalı eğitimler gibi konular ele alındı. Bu sunumlar, katılımcıların birbirleriyle etkileşimlerini artırarak, benzer konularda çalışan kişilerin yeni fikirler için bir araya gelmelerine olanak sağladı.

Etkinliğin sonunda gerçekleştirilen değerlendirme anketinde, katılımcılar etkinliği 5 üzerinden 4,8 puanla “çok iyi” olarak değerlendirdi. Katılımcıların %80’i sunulan içeriklerin bilgilendirici ve yararlı olduğunu, organizasyonun başarılı ve etkinlik mekan olanaklarının yeterli olduğunu belirtti.

CLIMA-KIT projesi ile iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratma yolunda önemli bir adım attık. Erasmus+ projesi ile geliştirdiğimiz bu eğitim programının, çocuklara çevreye duyarlı alışkanlıklar kazandırmada ve öğretmenlerin bu konudaki becerilerini artırmada önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz.

CLIMA-KIT Projesini ve proje kapsamında geliştirilen eğitim materyallerini incelemek isterseniz: https://climakit.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş: