Tohum Topu Yapalım

21 Temmuz 2022

Merhaba Sevgili Bilim İnsanı! 

Doğaya karşı duyarlı olduğun için teşekkür ederiz. Şimdi bilimin gücünden faydalanarak bir deney yapalım ve doğal çevre için birlikte bir adım atalım. Çevremizde oldukça fazla kağıt atık var ve bunları değerlendirebileceğimiz bir karışım hazırlayacağız. Hem atık kağıtları değerlendireceğiz hem de tohumları uyandıracağız. Haydi o zaman başlayalım. 

Deney içeriğini dikkatlice inceleyip, malzemeleri eksiksiz hazırladığımızdan emin olduktan sonra tıpkı bilim insanları gibi deneyimizi yapalım. 

Uyarı: Bu deneyde su kullanılacaktır. Elektronik aletleri deneyi yapacağınız yerden uzakta tutmanızı öneririz. 

Malzemeler

  • Küçük bitki tohumları ( Öneri: Maydanoz, tere, nane,v.b.)
  • Atık Kağıt
  • Makas
  • Ilık su
  • Çukur kase
  • Toprak 
  • Saksı

Deneyin Yapılışı

  1. Malzemelerden birisi atık kağıtlar! Şimdi bu kağıtları toplama zamanı. Bunun için evindeki bireylere haber ver, birlikte atık kağıtları bu deney için biriktirin. (Örn: yumurta kartonu, tuvalet kağıdı rulosu, kağıt veya gazete parçaları, v.b.)
  2. Kağıtları çukur kasenin içine, küçük parçalar halinde makas yardımıyla keserek koyun. Dilerseniz elinizle parçalayabilirsiniz.
  3. Kağıtların üzerine yavaş yavaş su ekleyerek yumuşamalarını sağlayın. Bir süre bekledikten sonra yumuşayan kağıt parçalarını hamur kıvamına gelmesi için yoğurun. 
  4. Hazırladığımız kağıt hamurunun içine istediğimiz tohumlardan ekleyerek karıştırın.
  5. Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayırarak elinizde top yapın.
  6. Tohum toplarımız hazır! Topları kurumaya bırakabilirsiniz. 
  7. Saksınızın yarısına kadar toprak doldurun.
  8. Hazırladığınız tohum toplarından 3-4 adet toprağa yerleştirin.
  9. Saksıya tekrar toprak ekleyerek tohum toplarının üzerini örtün ve güneş alan bir yerde her gün sulayarak çimlenmeyi gözlemleyin!
  10. Dilerseniz tohum toplarından çevrenizdekilere de hediye edebilirsiniz!

Arkasındaki Bilim

 Tebrikler değerli bilim insanı! Bu deneyi yaparak, doğa için harika bir adım attın. Eminiz doğayı korumak için daha fazla şey yapıyorsun ve öğrendiklerini çevrendekilerle paylaşıyorsun. Haydi şimdi bu deneyin arkasındaki bilime bakalım! 

İnsanların tükettikleri ürünlerden geriye kalan atıklar çevrede pek çok olumsuzluğa sebep olabiliyor. Bu atıkların meydana getirdiği; çevre kirliliği, hava kirliliği, su kirliliği ve toprak kirliliği canlı yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Zaman içerisinde atıkları doğada uzun süre kalmasıyla yaşanan bu olumsuz etkilerden birisi de, iklim değişikliği oluyor. Canlıların yaşamını bu denli olumsuz etkileyen durumu değiştirmek ise bizim elimizde! Bu deneyle kağıt atıkları değerlendirebileceğimiz bir karışım hazırladık. Kağıtların su ile ıslanarak yumuşamasıyla hamur kıvamını elde ettik. İçine karıştırdığımız tohumlarla, toprağa dikebileceğimiz tohum topları hazırladık. Bu sayede hem kağıt atığın toprakta ayrışmasını kolaylaştırırken hem de tohumların yeşererek büyüyebileceği bir ortam hazırladık. 

Öneri: Sizler de atıkların nasıl oluştuğunu, doğal çevreye etkilerini ve atıkları azaltmak için neler yapılabileceğini araştırarak yeni çözüm yöntemleri geliştirebilirsiniz!

Paylaş: