Çocuklarla doğayı bir laboratuvara dönüştürecek önerilerimizin bulunduğu En Büyük Laboratuvar: Doğa yazı dizisi devam ediyor. Şimdi herkes için çocukların içindeki süper güçleri harekete geçirme zamanı: Gözlem gücü! Hayal gücü ve merak gücü!
Minik bilim insanlarımız birer doğa kaşifi olmaya hazırsa haydi önerilerimize başlayalım.
Çevremizdeki bitkiler, gözlem yapmak için bir diğer harika seçenek. Yol kenarında taşların arasından çıkmış bir ottan tutun koskocaman bir ağaca dek, bitkilerden öğreneceğimiz çok şey var.
- Çocuklarla birlikte çevrenizde gördüğünüz bitkilerin yapraklarını biçim, büyüklük, kalınlık, renk açısından inceleyebilir, “seek” gibi uygulamaları kullanarak bitkinin türünü tespit edebilirsiniz.
- Topladığınız kozalakların içindeki tohumları inceleyebilir, kozalağı suya atıp ıslatarak tohumlarını korumak için yağmurlu havalarda nasıl bir değişim gösterdiğini gözlemleyebilirsiniz.
- “Bitkiler canlı mıdır? Ağaçlar kışın neden donmaz? Yapraklar neden sararır?” sorularına deneyle yanıt arayabilirsiniz. (Deney içeriklerine, deney ismi üzerine tıklayarak erişebilirsiniz.)
- Sene boyunca sık aralıklarla bir ağacın fotoğrafını çekebilir; değişimi net şekilde gözlemleyebilirsiniz.
- Kendi yakın çevrenizden başlayarak, gözlemlediğiniz bitkilerin fotoğrafını çekebilir ya da resmini yapabilirsiniz. Bitki gözlem defteri oluşturarak, bu gözlemleri kayıt altına alabilirsiniz.
- Bitkileri gözlemlemek için şehirden uzaklaşmak zorunda değilsiniz. Parklarda ve yol kenarlarında da onlarca tür bitki gözlemlemeniz mümkün. Mahallenizdeki ağaçları birlikte keşfetmek, bu ağaçların farklı hallerini dört mevsimde gözlemlemek çocuğunuzla geçireceğiniz harika zamanlara dönüşecek. Böylece çocuk, o ağacı kendi doğal çevresinin bir parçası olarak içselleştirecek; yanı başındaki tüm canlıları fark etmiş olacak.
2- Uyuyan Tohumlar
“Süper Patates ve Uyuyan Bezelye” kitabını okuyan her çocuğun en sevdiği tohum sanıyoruz bezelye! Tohumlarla yapacakları gözlemler, çocukların doğayı bir döngü halinde algılayabilmesi için harika bir seçim! Unutmayın en büyük laboratuvar, doğa!
- Çocuğunuzla birlikte uykuda olan tohumları uyandırmak için nelere ihtiyaç olduğunu birlikte keşfedebilir, bir tohumun çimlenmesini birlikte gözlemleyebilirsiniz. Bir tabağın içine bir parça pamuk koyup ıslatın. Pamuğun arasına fasulye tanesi koyup, tabağı ışık alan bir yere bırakın. Pamuk kurudukça su verin. Diğer bir tarafta ise aynı düzeneği hazırlayıp ışık almayan bir yere koyun. İki bitkinin çimlenmesini karşılaştırın ve bitkinin çimlenmesi için ışığın etkisini birlikte keşfedin!
- Çimlenmeyi gün gün fotoğraflayıp, değişimi daha net şekilde görebilirsiniz. Bir cetvel yardımıyla bitkinin boyunu ölçebilir, birlikte not alabilirsiniz.
- Çimlenmeyi gözlemenin bir diğer yolu ise kendi maydanoz bahçenizi oluşturmak! Maydanoz tohumlarını saksıdaki toprağın 1-2 cm altına serpiştirin, saksıyı güneş alan bir yere koyup, düzenli aralıklarla sulayın. 15 gün içerisinde minik minik yeşilliklerin çıkmaya başladığını göreceksiniz. Bitkinin her gün fotoğrafını çekin ve maydanoz formuna kavuşuncaya dek, hangi değişimlerin gerçekleştiğini birlikte keşfedin!
- Tohumların nasıl uyandığını gözlemlerken aynı zamanda bitkiler nasıl beslenir sorusuna birlikte yanıt arayabilir, bunun için harika bir deney yapabilirsiniz. Deney önerisi için tıklayınız.
Sizlerle En Büyük Laboratuvar: Doğa-2 yazımızla paylaştığımız öneriler ile bilimin heyecan dolu dünyasını keşfetmeye devam edin! Minik bilim insanlarıyla, evde deney yapmanın ve modelleyerek keşfetmenin keyfine devam etmek için Evde Bilim Deney Setleri’ni inceleyebilirsiniz.
Evde Bilim deney setleri 4-14 yaş aralığındaki çocuklar için, MEB müfredatına uyumlu olarak tasarlanmıştır. İçeriğindeki malzemeler çocuğa özel olup, dijital platformdan paylaşılan deney videolarıyla desteklenmiştir! İncelemek için tıklayınız.
Daha fazla deney ve videoları için Instagram ve Youtube hesaplarımızı inceleyebilirsiniz!