Deney yapmak aslında günlük hayatın bir parçasıdır. Laboratuvarda beyaz önlük giyen bir bilim insanı olmamıza gerek olmadan da deney yapabiliriz! Mutfakta yemek yaparken bile aslında deney yapıyoruz ve tabii ki bilimden faydalanıyoruz. Bu açıdan baktığımızda günlük hayatın içindeki bilimi her an her durumda keşfedebileceğimizi fark ediyoruz! ” Deney Nasıl Yapılır ?” içeriğinde hem eğitimciler hem de ebeveynler için çocuklarla deney yapmanın, öğrenme ortamlarını uygulamalı bilim için düzenlemenin ve sorgulama temelini çocuklara aktarmanın yöntemlerini paylaştık! Bununla birlikte bir içeriği nasıl geliştirip uyumlandırabileceğinizi fark ettirmeyi hedefledik.
“Deney Nasıl Yapılır?” Sorusu İçin Faydalanabileceğiniz Aşamalar
- Araştırma sorusu belirleyin: Araştırma sorusu çocuklarda merak uyandıran ve ilgi çekici bir soru olduğunda, bu soruya yanıt aramak için motivasyonları da yüksek olacaktır.
- Araştırma yapın: Belirlediğiniz konu veya soru ile ilgili uygulanmış içerikleri inceleyerek öğrenme ortamınızın ihtiyaçlarını belirleyebilirsiniz.
- Öğrenme sürecinin sonunda edinilmesini istediğiniz kazanımları belirleyin: Bu bölüm yapacağınız planlamayı kolaylaştıracak ve hedef kazanımlara ulaşmanız kolaylaşacaktır.
- Öğrenme sürecini planlayın: Öğrenme sürecinin başından sonuna, çocuklarda edinilmesini hedeflediğiniz kazanımlara yönelik olarak aktivite, soru, gelişim alanlarına yönelik etkinlikleri süreçte ilgili kısımlara ekleyebilirsiniz.
- Deneyde kullanabileceğiniz malzemeleri temin edin: Araştırma sorunuza yanıt arayacağınız deneyin malzemelerini eksiksiz temin etmenizde fayda var.
- Deneyi çocuklarla yapmadan önce mutlaka kendiniz bir kere deneyin: Bu adım öğrenme süreci için hem ihtiyaçları hem de eklemek isteyebileceğiniz kısımları belirlemek için gereklidir. Çocuklarda fark ettirmek istediğiniz bilimsel arka planları bir adım önceden değerlendirerek hazırlığınızı eksiksiz hale getirebilirsiniz.
- Deneyi uygulama aşamasından önce, araştırma sorusunu tekrar hatırlayın ve çocukların tahmin yürütmelerini isteyin: Tahminler ile deney sonuçlarını karşılaştırmak bilimsel araştırma sürecinin en önemli aşamalarından birisidir.
- Çocukların deney aşamalarında yaptıkları gözlemleri kendi ifadeleriyle açıklamaları için süre verin: Çocukların kendilerini ifade etmeleri, her gelişim alanında özgüven sahibi olmalarını destekleyecektir. Öğretmenler için ek bir ipucu. Akranların birbiriyle iletişimini bu aşama ile güçlendirebilirsiniz.
- Gözlemleri raporlaştırın: Küçük yaş gruplarının deneyde yaptıklarını resmetmeleri ve büyük yaş gruplarının gözlemlerini yazılı olarak ifade etmeleri, öğrenmede kalıcılığı sağlayacaktır. Aynı zamanda bilimsel araştırma süreçlerinde yer alan aşamalardan birini kullanmış olacaklardır.
- Öğrenme süreci için değerlendirme çalışması yapın: Uygulama aşaması ile “Neler öğrendik?” sorusunu yöneltebileceğiniz etkinlikler planlayarak çocukların hedeflenen kazanımlara ulaşıp ulaşmadıklarını değerlendirebilirsiniz.
- Öğrenilen konuyu zenginleştirin: Motivasyonu oldukça yüksek bir deney sürecinin devamında konuyla ilgili olduğunu düşündüğünüz materyaller, kitaplar ya da belgeseller ile konuyu zenginleştirerek çocuklarda merak duygusunu canlı tutmaya devam edebilirsiniz.
Öğrenme Süreci Aşamalarıyla Yapabileceğiniz Deneyler
“Bitkiler Canlı Mıdır?” araştırma sorusu ile yapabileceğiniz Bitkilerde Solunum Deneyi’ ni incelemek için tıklayınız.
“Kontrollü Deney Nedir?” araştırma sorusuna yanıt arayabileceğiniz Elma İle Kontrollü Deney içeriğini incelemek için tıklayınız.
Daha fazla deney ve içeriğine blog sayfamızda yer alan yazılardan ulaşabilirsiniz. “Deney Nasıl Yapılır ?” içeriğimizdeki önerilere göre deneyleri uygulayabilirsiniz. Blog sayfasına gitmek için tıklayınız.
Minik bilim insanlarıyla, evde deney yapmanın ve modelleyerek keşfetmenin keyfine devam etmek için Evde Bilim Deney Setleri’ni inceleyebilirsiniz.
Evde Bilim deney setleri 4-14 yaş aralığındaki çocuklar için, MEB müfredatına uyumlu olarak tasarlanmıştır. İçeriğindeki malzemeler çocuğa özel olup, dijital platformdan paylaşılan deney videolarıyla desteklenmiştir! İncelemek için tıklayınız.
Daha fazla deney ve videoları için Instagram ve Youtube hesaplarımızı inceleyebilirsiniz!