Uygulamalı Bilim Eğitiminin Katkıları

11 Nisan 2016

Eğitim sisteminde oldukça sık rastlanan ezberci eğitim, sınav sonuçlarında kısa süreli başarı sağlasa da, öğrencinin günlük hayatının geri kalanında o başarıyı devam ettirememesi sık karşılaşılan bir durumdur.


Bu yazımızda “Fen Bilimleri Eğitimi, uygulamalı olarak yürütüldüğünde  öğrenciler üzerinde ne gibi etkileri olur?” sorusuna bir de çocukların günlük yaşamları üzerinden yanıt bulmak istedik.

Fen Bilimlerinde “kuvvet” konusu işlenirken, yalnızca Newton hakkında bir kısım bilgi ve kuvvet formüllerinden oluşan bir ders içeriğiyle eğitim alan nesiller, günlük hayatlarında “kuvvet” kavrama dair oldukça sınırlı bir fikre sahip olacaktır. Diğer alanlarda bu kavramı kullanması, kazanımları günlük hayatla ilişkilendirmesi zorlanacaktır.

Bu eğitim modeli yerine aynı örnekte, Newton ve hareket yasalarına dair bilgiler öğrencilere aktarıldıktan sonra konu, basit malzemelerle yapılacak deneylerle desteklendiğinde öğrenci için fiziğin temeli olan hareket yasaları sadece formüllerden oluşan bir kavram olmaktan çıkacaktır. Arabada giderken, asansörde hareket ederken ya da herhangi bir şey taşırken maruz kaldığı etkiyi deneyini fark edecek ve derste öğrendiği bir konuyla bağdaştırarak bilişsel sürecinde bilgiyi kalıcı bir şekilde işleyecektir.

Fen Bilimleri  birçok öğrencinin çekimser yaklaştığı bir alan olabilir. Bunun asıl sebebi; çok küçük yaşlardan itibaren karmaşık formüller, zor ezberlenen konu anlatımları olarak görülmektedir. Bunun yerine uygulamalı bilim eğitimi metotları kullanılarak; örneğin, suyun kaldırma kuvvetini kolay bulunan malzemelerle (bardak, tuz, su ve patates) yapılan bir deney uygulamasıyla gösterildiğinde, kavram kısa sürede ve kalıcı şekilde anlaşılmış olacaktır. 

Bu konuda eğitimcilere büyük rol düşmektedir. Öğrencilerin fen derslerine yaklaşımları öğretmenlerin kullanacakları metotlarla değişebilir ve geliştirilebilir.

Fen derslerini uygulamalı olarak işlemek, çok kapsamlı ve emek gerektiriyor gibi gözükebilir, ancak basit ve kolay temin edilebilecek malzemelerle karmaşık görünen Fen dersleri eğlenceli hale getirilip, çocukların günlük hayatlarındaki kazanımlarla harmanlandığında hem öğrenciler hem de öğretmenler için daha keyifli ve verimli bir hale gelecektir.

Günümüzdeki eğitim yaklaşımları, uygulamalı eğitimi benimsememiz gerektiğini göstermektedir. Bu güncelliği yakalamak tahmin edildiği kadar zor olmayıp, getirileri de beklenenden daha büyük etkiler yaratacaktır. Uygulamalı eğitim modelini, ulaşılması kolay malzemelerle deneyip, geri dönütlerden yola çıkarak yapılabilecekler düşünüldüğünde çok daha farklı bakış açıları kazanılabilir. Bir takım araştırmalarla konuya farklı açılardan bakmak; bakış açısı kazandırmak, günlük hayat ve Fen Bilimleri  arasındaki bağı güçlendirecek, çocukların okul dersleri dışında diğer sosyal ve günlük hayat kazanımlarına yansıyacaktır. Böylece sadece teorik başarısı yüksek çocuklar değil, aynı zamanda sosyal başarısı da yüksek çocuklar yetiştirilmiş olacaktır.

Uygulamalı bilim eğitimini desteklemek ve geliştirmek için tasarladığımız Evde Bilim Deney Setlerini incelemek için tıklayınız.

Güneş ŞİMŞEK
Eğlenceli Bilim™ İçerik Geliştirme Uzmanı / Eğitmen