Su ve Yağ Karışır Mı ?

29 Haziran 2020

Merhaba Sevgili Bilim İnsanı! 

Doğaya karşı duyarlı olduğun için teşekkür ederiz. Şimdi bilimin gücünden faydalanarak bir deney yapalım ve doğal çevre için birlikte bir adım atalım. Evde sıkça kullanılan bitkisel ya da hayvansal yağlar lavabodan döküldüğünde ne oluyor dersiniz? Atık yağlar suya karışıyor mu? Haydi gelin bir deneyle keşfedelim!

Aktivite içeriğini dikkatlice inceleyip, malzemeleri eksiksiz hazırladığımızdan emin olduktan sonra tıpkı bilim insanları gibi aktivitemizi yapalım.

  • Yarım çay bardağı su
  • Sulu boya
  • 1 adet fırça
  • 2/3 çay bardağı yağ
  • ¼ çay bardağı sıvı bulaşık deterjanı
  • 1 adet cam kase veya büyük bardak 
  • 1 adet küçük kaşık

Uyarı: Bu deneyde su kullanılacaktır. Elektronik aletleri deneyi yapacağınız yerden uzakta tutmanızı öneririz.

  1. İlk olarak, kabınızın ya da bardağın içerisine yarım çay bardağı su koyup sulu boyadan istediğiniz renk ile renklendirin. 
  2. Daha sonra üzerine 2/3 çay bardağı yağı ekleyin.
  3. Kaşık yardımıyla karıştırın ve gözlemleyin.
  4. Üzerine sıvı bulaşık deterjanı ekleyip karıştırmaya devam edin.
  5. İki sıvıdaki farklılıkları dikkatlice gözlemleyin.

Tebrikler değerli bilim insanı! Bu deneyi yaparak, doğa için harika bir adım attın. Eminiz doğayı korumak için daha fazla şey yapıyorsun ve öğrendiklerini çevrendekilerle paylaşıyorsun. Haydi şimdi bu deneyin arkasındaki bilime bakalım! 

Yağ günlük hayatta oldukça sık kullanılan malzemelerden birisidir. Yalnızca evsel kullanım değil ulaşım ve üretim gibi alanlarda da çeşitli yağlar kullanılır. Yağın tekrar kullanılamayacak hale gelmesiyle oluşan atık yağlar ise çoğu zaman doğaya karışarak toprak ve su kirliliğine neden oluyor. Deneyimizde de su ve yağın ilk aşamada karışmadığını gözlemledik. Su ve yağın moleküler arası bağlarının farklı olmasından kaynaklı yoğunluk farkı sebebiyle birbirlerine karışmadılar. Suyun yoğunluğunun, yağa göre daha fazla olmasından kaynaklı, su alt yağ da üst de olmak üzere iki tabaka halinde kaldılar. Akarsu, göl, deniz ve okyanuslara ulaşan bu yağlar, suyun üzerinde bir tabaka oluşturarak ekolojik çevreye oldukça zarar veriyor. Deneyde ikinci aşamada deterjan ekleyerek yağ molekülleri arasındaki bağlar parçalayarak su ve yağı birbirine karıştırdık. Suya karışan yağların miktarı az olsa bile oldukça fazla miktar suyu kirletebiliyorlar. Bizler evde kullandığımız atık yağları, lavabolara dökmeden biriktirebilir ve ilgili kurumlara ulaştırabiliriz. Bu sayede suyun ve toprağın kirlenmesinin önüne geçerek, doğal çevreyi koruyabiliriz!

Öneri: Sizler de atık yağların kullanım alanlarını ve toplama noktalarını araştırarak çevrenizdeki insanları bu konuda bilgilendirebilirsiniz. Atık yağların kullanılabileceği bir ürün tasarlayabilirsiniz.