Bilim Seti Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

1 Şubat 2021

Eğer bu yazıyı okumaya başladıysanız, siz de çocuğunuzun bilimi sevmesine, bilimi yaparak-yaşayarak öğrenmesine bizim kadar önem veriyorsunuz demektir. Bilim seti için, hepimizin aradığı iki temel özellik var aslında. Eğlenceli olsun ve tabii öğrenmesine destek sağlasın. Bu özelliklerin “Bir sette var olup olmadığını nasıl anlayacağız?” sorusunu kendinize sorduğunuzu tahmin ediyoruz. İşte size bazı ipuçları:

1. Çocuğun gelişimsel özellikleri ve günlük hayatı ile uyumlu olsun

İster okul öncesinde olsun isterse ortaokulda, çocukların öğrenmesine katkı sunan; yaparak-yaşayarak öğrenmelerinin sağlanması ve günlük hayat ile uyumlu olması. Peki, bilim setleri bunu nasıl sağlayacak? Çok basit, çocuğun günlük hayatında ne varsa onu referans almak yeterli! Çocuk evindeyse, evindeki, günlük hayatında görebileceği malzemelerle deney yaptığında bilimin hayatın içinde olduğunu fark edecektir. Okul da çocuğun hayatındaki temel ögelerden biri. Okul öğrenmesi ile bilim setlerinin bağlantılı olması gerekir. Böylece okulda öğrendiklerinin aslında günlük hayattan bağımsız olmadığını da fark etme şansı sunacaktır.

2. Anlatımı açık ve net olsun

Çocuklara her konu kendi yaş grupları ve seviyelerine göre farklı şekilde anlatılmalı. Özellikle okul öncesi çocukların ihtiyacı ile daha büyük yaş grubunun ihtiyacı farklı dolayısıyla yaş grubu özelinde yapılan açıklamalar, sorulan sorular aynı olmamalıdır. Hangi yaş grubu olursa olsun, en kritik konulardan biri yemek tarifi gibi doğrudan anlatım yapan bilim setleri yerine, konu anlatımı içeren -özellikle videolu içeriklerle desteklenmiş- bilim setlerini tercih etmeye gayret edin. Bu hem çocuğun süreçten kopmamasını, öğrenmeden keyif almasını sağlayacak hem de sizin için süreci kolaylaştıracaktır.

3. En önemlisi: Arkasındaki bilim!

Çocuklar meraklıdır, merak da anlama ve öğrenmeyi doğurur. Bilim setlerindeki deneyin amacı da, sadece deneyi yapıp bitirmek olmamalıdır. O deneyin günlük hayatla bağlantısını kurmak gerekir. Yani “Bu deneyi yaptık, peki bu günlük hayatımızın neresinde?” sorusunun yanıtı çocuğun öğrenmesi için olmazsa olmaz bir koşuldur. Deneyin arkasındaki bilimi yani o deneyin günlük hayat içindeki yerini de çocuklara işaret etmek önemlidir.

4. Birlikte keşfedin ve eğlenin

Deneyi yaptık, deneyle günlük hayat arasındaki bağlantıyı sağladık ve tam öğrenme gerçekleşti diyebilir miyiz? Öğrenmenin kalıcı olması ve devamlılığının sağlanması için sonrasındaki etkinlikler de bir o kadar önemli. Çocuğunuzla yaptığı deney sonrasında onunla konuşabilirsiniz. Ona deneyle ilgili sorular sorabilir, araştırmalar yapmasını isteyebilir, yeni keşifler için yol gösterebilirsiniz.

5. Uzmanlığa güvenin!

Pedagoji bir uzmanlıktır. Bir bankacılık, mühendislik, doktorluk gibi özel bir alandır. Bu alanda içeriği üreten ekibin kim olduğunu, kaç yıldır bu işi yaptıklarını, hangi kurumlarla iş birlikleri geliştirdiklerini mutlaka takip edin.

Eğlenceli Bilim ile Evde Bilim

Biz de Eğlenceli Bilim olarak yukarıda bahsettiğimiz konulara paralel, geliştirdiğimiz programları ve deney setlerini tüm Türkiye’de 10 yıldır 47 ilde yüzlerce okul ve STK aracılığıyla 200.000’den fazla minik bilim insanına ulaştırmayı başardık.

Sizin için evde çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz deneyleri içeren Evde Bilim setlerimizin özellikleri;

  • Okul öncesi ve 1-2. sınıf düzeyi için, merak ve heyecan duymalarını sağlayacak deneyler,
  • 3-6. sınıf düzeylerindeki çocuklar için okul müfredatı ile uyumlu deneyler,
  • Her yaş seviyesine özel yıllık setlerde 16 program, 30-35 deneye özel malzemeler,
  • Her bir program için yaklaşık 20-25 dakikalık konu anlatımlı deney videoları, veli bilgi notları,
  • Her bir programa özel e-deney defteri ve sözcük oyunu,

Çocukların bilim sevgilerinin artmasını sağlamak için en etkili adımlardan biri, bilim eğitimine evlerde de yer vermektir. Siz de kendi çocuğunuzun ya da çevrenizdeki çocukların yaratıcı, merak eden, araştıran bireyler olmasını isterseniz, ailemize bekleriz.

Paylaş: