Çevremizde pek çok türde ağaç vardır. Bu ağaçlar çeşitli mevsimlerde aynı yerlerinde kalmaya devam ederler. Bazen çiçek açar bazen de yaprak dökerler. Peki çok soğuk havalarda bile ağaçlar neden donmaz diye düşündünüz mü? Evde bulabileceğiniz basit malzemelerle Ağaçlar Neden Donmaz Deneyi ‘ni yaparak bu sorunun cevabını çocuğunuzla birlikte keşfedebilirsiniz. Deney sürecinde hem çok eğlenecek hem de çocuğunuzla kaliteli zaman geçireceksiniz.
Ağaçlar Neden Donmaz Deneyi İçeriği
Malzemeler
- 3 adet su bardağı
- 1 şişe içme suyu
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı süt
- 1 adet kalem
- 3 adet bardakların üstüne yapıştırılacak boyutta kağıt
- 1 adet bant
Deneyin Yapılışı
- Su bardaklarını yarısına kadar içme suyu ile doldurun.
- Birinci bardağa 2 yemek kaşığı şeker, ikinci bardağa 2 yemek kaşığı süt ekleyin ve karıştırın. Üçünü bardağa herhangi bir madde koymayın.
- Her üç bardaktaki su seviyesinin eşit olduğuna emin olun.
- Kağıtlara, bardakların hangisinde ne olduğunu yazıp, bardağın üzerine bantla yapıştırın.
- Bardakları buzluğa (ya da sıcaklık sıfır derece altında ise açık bir şekilde dışarıya) koyun ve 15 dakikalık aralıklarla 4 gözlem yapın.
- Şekerli ve sütlü suyun, normal suya göre daha geç donduğunu göreceksiniz.
Arkasındaki Bilim
Saf su, sıcaklık 4 derecenin altına düştüğünde buzlanmaya başlar. Suyun saflığı değiştiğinde; yani içindeki başka bir madde çözüldüğünde donma sıcaklığı da düşer. Ağaçlar Neden Donmaz Deneyi’nde de şekerli ve sütlü suyun, saf suya göre çok daha geç donduğunu gördük. Bitkiler de deneyde olduğu gibi, hücrelerinde biriktirdikleri şeker ve proteinler sayesinde, kış mevsiminde donmadan hayatta kalabilirler.
Çevresindeki bitkilerin özelliklerini Ağaçlar Neden Donmaz Deneyi ile keşfe çıkan minik bilim insanımızla daha fazla deney yapmak isterseniz, Evde Bilim deney setlerimizi inceleyebilirsiniz. Evde Bilim deney setleriyle tanışmak için tıklayın.