Merhaba Sevgili Bilim İnsanı!
Doğaya karşı duyarlı olduğun için teşekkür ederiz. Şimdi bilimin gücünden faydalanarak bir deney yapalım ve doğal çevre için birlikte bir adım atalım. Daha önce asit yağmurlarını duymuş muydun? Asit yağmurları nasıl oluşuyor ve bu yağmurların çevreye nasıl etkileri var çok etkili bir deneyle birlikte keşfedelim!
Aktivite içeriğini dikkatlice inceleyip, malzemeleri eksiksiz hazırladığımızdan emin olduktan sonra tıpkı bilim insanları gibi aktivitemizi yapalım.
Malzemeler
- 2 adet tabak
- Tabakları kaplayacak kadar pamuk
- Kuru mercimek ya da fasulye taneleri
- Sirke
- Su
- 2 adet buzdolabı poşeti
Deneyin Yapılışı
- Öncelikle iki tabağın da zeminini pamuk ile kaplayın.
- Pamuğun üstüne mercimekleri ya da fasulyeleri yerleştirin.
- Tabaklardan birini su, diğerini de sirke ile nemlendirin.
- Daha sonra tabakların üzerini, buzdolabı poşeti ile kapatın ve güneş alan bir yere koyun.
- Her gün aynı tabakları aynı sıvılarla sulamaya devam edin.
- Tabaklardaki çimlenme ve çürüme durumlarını düzenli aralıklarla gözlemleyin.
Arkasındaki Bilim
Tebrikler değerli bilim insanı! Bu deneyi yaparak, doğa için harika bir adım attın. Eminiz doğayı korumak için daha fazla şey yapıyorsun ve öğrendiklerini çevrendekilerle paylaşıyorsun. Haydi şimdi bu deneyin arkasındaki bilime bakalım!
Asit yağmurları, atmosferde bulunan çeşitli gazlardan biri olan kükürt dioksitin bulutlardaki su damlacıkları tarafından emilerek yeryüzüne yağmur olarak düşmesidir. Doğada çeşitli nedenlere bağlı olarak hava kirliliğinde bir artış gözlemlenmektedir. Bilim insanlarının araştırmaları ise hava kirliliğindeki artışın asit yağmurlarına neden olduğunu gösteriyor. Bu kirliliğe neden olan en önemli faktörlerden biri ise insanların üretim ve tüketim faaliyetleri olmaktadır. Peki asit yağmurlarının etkisi nedir? Deneyimizde iki farklı yağmur tipi oluşturacağımız tabaklar hazırladık ve bu tabaklarda basit bir tarım faaliyetini modelledik. Asit yağmurunu oluşturmak için ise, asit özellikteki sirkeden faydalandık. Su ile nemlendirdiğimiz tohumlar çimlenmeye başlarken, sirke ile nemlenen tohumlar çürüdü. Asit yağmurları da bitkilere ve toprağa zarar verdiği kadar diğer canlılar için de oldukça zararlı olabilmektedir.
Öneri: Sizler de asit yağmurlarına neden olan faktörleri araştırarak, bu soruna yönelik çeşitli çözüm önerileri geliştirebilirsiniz. Hava kirliliğinden meydana gelen asit yağmurları hakkında çevrenizi bilgilendirebilirsiniz.