Küçük balıkların, büyük balıklardan kaçabilmek için ne yaptıklarını biliyor musunuz? Bunu, Balıklarda Korku Sinyali Deneyi‘ nden sonra biliyor olacaksınız. İşte evde kolay bulunan malzemelerle yapabileceğiniz çok eğlenceli bir deney! Çocuğunuzla birlikte yaparken hem keyifli vakit geçirecek hem de minik bilim insanımızın keşif sürecine ortak olacaksınız. Deney malzemelerini hazırlayarak başlayalım!
Balıklarda Korku Sinyali Deneyi İçeriği
Malzemeler
- Plastik kap
- Kuru nane
- Su
- Kulak çubuğu
- Deterjan
Deneyin Yapılışı
- Plastik kabın içerisine suyu dökün. Su denizi temsil edecek, kuru nane de balıkları!
- Kuru naneden bir tutam alıp suyun üzerine serpin.
- Daha sonrasında büyük köpek balığını temsil edecek olan kulak çubuğunun bir ucunu, deterjana batırın.
- Sonrasında deterjana batırdığınız kulak çubuğunu yavaşça suya değdirin.
- Değdirdiğinizde, küçük balıkları temsil eden kuru nanelerin nasıl hareket ettiklerini gözlemleyin.
Arkasındaki Bilim
Köpek balıkları da bir sıvı salgılar ve küçük balıklar onu görmese bile o sıvı sayesinde sinyalleri harekete geçirip kaçabilirler. Bu sayede köpek balığından kurtulurlar. Deneyimizde de kulak çubuğu köpek balığını temsil ediyordu. Kuru nane de küçük balıkları. Deterjan ise köpek balıklarının salgıladığı sıvıyı temsil etti. Gözlemlediğiniz gibi küçük balıklar tıpkı kuru naneler gibi suda hareket ederler.
Çevresindeki canlıların özelliklerini keşfe çıkan minik bilim insanımızla daha fazla deney yapmak isterseniz, Evde Bilim deney setlerimizi inceleyebilirsiniz. Evde Bilim deney setleriyle tanışmak için tıklayın.