Big Bang Okulu Programı: Okullarda Bilim Kutlaması

12 Şubat 2020

Eğlenceli Bilim olarak bilimin derslerle sınırlı kalmaması gerektiğine inanıyoruz. Çocukların bilimsel meraklarının teşvik edilmesi, araştırmaya olan tutkularının artması için bilimin hayatın bir parçası olduğunu fark etmelerini sağlamak gerekiyor. Bu nedenle de, tüm Türkiye’de Eğlenceli Bilim programlarını uygulayan okullarda bilim heyecanının uzun zamana ve sınıfları dışındaki farklı mekanlara yayılması için Big Bang Okulu Programını hayata geçirdik. Böylece bilim öğrenimini, fen bilimleri kutlamasına dönüştürdük. Bu fen bilimleri kutlamasının zaman ve mekan bağımsız kılınması için çocukların temel beş kazanıma ulaşmasını hedefledik.

Her bir görevi de ilgili bu kazanımlarla eşleştirerek ilerlettik.

  • Okul öğrenmelerini günlük yaşam içine katarak bilgileri pekiştirmek.
  • Edinilen deneyimleri daha geniş çevrelerle paylaşmak.
  • Bilimin günlük yaşamın bir parçası olduğunu keşfetmek.
  • Bilimin farklı disiplinlerle iç içe geçmiş yapısını içselleştirme.
  • Takım halinde çalışarak ekip çalışması becerilerini geliştirmek.

Big Bang Okulu Programı, ilk aşaması Eğlenceli Bilim Programlarını 5. sınıf düzeyinde 2019-2020 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde uygulayan okullara yöneliktir.

Eğlenceli Bilim programlarının uygulanmasından oluşan bu görevler, Eğlenceli Bilim fen deneylerini içermektedir.

Biyoçeşitlilik doğa için tam bir zenginlik. Bu hafta bu zenginliği hep beraber keşfediyoruz.

Bu haftanın deneylerini tüm detayları ve aşamaları ile uygulayın. Takım üyelerinin hepsinin deneyleri uyguladığını gösteren fotoğraflar çekin.

Bilimsel merakı yaymak için takımların öğrendikleri bilgileri okul içi ya da okul dışındaki kişilerle paylaşmasını amaçlar.

Bu hafta yaptığınız deneylere okul yöneticilerinizi de dahil edin.

Takım olarak yaptığınız deneyi okul müdürünüz ya da müdür yardımcınız ile paylaşın. Işığın farklı yüzeylerde nasıl dağıldığını açıklayın. Paylaşım sırasında fotoğraf çekmeyi unutmayın.

Bilimin yaşam içindeki yerini keşfetmeye yönelik görevlerdir. Takımlar yaptıkları deneylerin günlük hayattaki karşılığını bulmak için okul içinde, okul bahçesinde ya da evlerinde bir dedektif gibi keşfe çıkar ve kendi meraklarının peşinden gider.

Şimdiki göreviniz boyunca takımınızla bir dedektif ekibi gibi çalışın ve size verilen görevin tüm detaylarını titizlikle analiz edin.

Okulunuzda ışığın farklı yansıdığı alanları keşfedin. Sizin için en gizemli gelen ışık yansımasını fotoğraflayın.

Fen bilimini diğer disiplinler ile birleştirmeyi hedefleyen görevlerdir. Bu kategorideki görevlerle takımlar bazen bir bilim tarihçisi gibi bilimin gelişimini incelerken, bazen de bir mimar olarak tasarımlar yaparlar.

Peki, bu hafta bir heykeltıraş̧ olmak ister misiniz? Bu görev sanatçı yanınızı ortaya çıkarmak için harika bir fırsat!

Okulunuzun bahçesine, hatta yakınınızda varsa bir parka gidin. Doğadan dal, kuru yaprak, toprak gibi çeşitli maddeler toplayın. Doğadan topladığınız maddelerle okul bahçesine bir heykel yapın.

  • Big Bang Okulu Programında, her okuldan 1 veya 2 lider öğretmen ve 5. sınıfta okuyan 5-7 kişilik öğrenci ekibi yer alır.
  • Program kapsamında lider öğretmenler öğrenci ekipleriyle birlikte 3 ay boyunca onlara iletilen çeşitli görevleri yerine getirir.
  • Her bir görevin sonunda öğretmenler tarafından, görev sırasındaki veya sonucundaki fotoğraf, video gibi görselleri Eğlenceli Bilim ile paylaşılır.
  • Her görev tamamlandığında takımlar görev özelinde belirlenmiş puanları kazanır.
  • Program boyunca en çok görev tamamlayan okullar “Süpernova Okul” olur ve çeşitli ödülleri almaya hak kazanır.
Etiketler:Big Bang Okulu
Paylaş: