18. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’ndaydık!
Eğitim Reformu Girişimi tarafından her yıl farklı bir tema ile gerçekleşen Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nın bu seneki teması “Görevimiz: Oyun!”. Oyunun hem çocuklar hem de yetişkinler için yaşamın bir provası, aynası ve kendisi olmasından hareketle kurgulanan konferansta Eğlenceli Bilim olarak bu sene de atölye düzenledik. “Bilim ve Oyun Buluşuyor” başlıklı atölyemizde bize eşlik eden tüm öğretmenlerimize bir kez daha teşekkür etmek isteriz!
Bilim ve Oyunu Nasıl Buluşturduk?
Eğlenceli Bilim olarak bilimin, yaşamın içinde gizli bir hazine olduğunu biliyoruz. 11 yıldır çocukların bu hazineyi fark etmeleri, keşfetmeleri ve içselleştirmeleri için uygun öğrenme ortamları yaratmak adına çalışıyoruz.
Bizim odağımızda çocuğun öğrenme doğası ile uyumlu olduğunu bildiğimiz ve inandığımız yaparak yaşayarak öğrenme var. Oyun ise çocuğun ana bileşenlerinden, zemin taşlarından biri. Tam da bu yüzden geliştirdiğimiz programları harmanladığımız farklı eğitim-öğretim yaklaşımlarından biri de oyun! Uygulamalı bilim eğitimi ile oyunu buluştururken çocuklardan ilham alıyor, onlarla tasarlıyor, onlarla oynuyoruz! Peki bu uygulamalı bilim eğitimi-oyun kesişimini nasıl yapılandırıyoruz?
- Program deneylerimizi oyun tabanında ele alıyoruz. Bazen deneye geçiş bölümünü bazen deney yapım aşamalarını bazen de programın tümünü çocuğun içinde olmak isteyeceği bir oyun olarak tasarlıyoruz.
- Kendi oyuncağını yapan, tasarlayan çocukların düşünen, sorgulayan, üreten bireyler olacağına inanıyor; bu süreçte onlara destek oluyoruz. Programlarımızın bazılarını bilimsel bilgiyi kullanarak kendi oyuncaklarını tasarlayabilecekleri şekilde yapılandırıyoruz.
- Uzun soluklu bilimsel oyun programları geliştiriyoruz. Çocukların bilimi yaşamlarında uzun soluklu yaşamları öğrenme ortamları oluşturuyoruz.
İyi Örnekler Konferansı’ndaki Atölyemizde Neler Yaptık?
Her yerde bilim mottosuyla ilerlediğimiz bu yolculukta; 18. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nda da “Oyunda Bilim!” dedik. “Bilimin heyecan dolu dünyasına keşif yolculuğunu, oyunla nasıl harmanlarız?” sorusuna bu sene verdiğimiz yanıtı içeren “Eğlenceli Bilim ile Oyunda Bilim” oyunumuzu paylaştık!
Çocuklarla yaptığımız bir doğa kampında karşılaşılan sorunlara bilimsel yaklaşımla çözümler bulduğumuz oyun istasyonlarımızı katılımcılarımızla paylaştık. Atölye çalışmamızda farklı disiplinlerden gelen katılımcılar ile oyunu nasıl daha zengin hale getirebileceğimizi tartıştık, atölyeden yepyeni fikirler, yepyeni heyecanlarla ayrıldık!
Bilim öğretiminde çocukların içindeki GÖZLEM gücü, HAYAL gücü ve MERAK gücünü harekete geçirmek isteği ile atölyemize katılan tüm katılımcılara teşekkür ederiz!