Canlı türlerinden biri olan bitkilere dair keşfedilecek pek çok bilgi var… Bitkiler birbirinden farklı renkleri, şekilleri, özellikleri ile; küçük yaştan yetişkinliğe kadar her birey için oldukça ilgi çekici olmuştur! Bitkilerin sayısız özelliğinden birisini, bir deney ile keşfetmeye hazır olun! “Bitkiler Nasıl Beslenir?” sorusuna yanıt ararken, gözlem ve deney yapmanın eğlencesini hep birlikte yaşayalım!
Bitkiler büyümek için su, mineraller ve güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri; su, toprak ve güneş ışığından oluşan çevreden faydalanan bitkiler, bölümlerini aktif bir şekilde kullanırlar.
Peki ama nasıl? İşte bu araştırma sorumuzun yanıtına yapacağımız deney ile ulaşacağız! Malzemeleri hazırlayarak başlayalım.
Deney içeriği okul öncesi ve ilkokul seviyelerinin yaş ve gelişim özelliklerine göre uyumlandırılabilir. Deney içeriğindeki malzemelere göre eğitim ortamlarınızı düzenleyebilirsiniz. Not: Deneyde su kullanılacağı için elektronik eşyaları deney ortamından biraz uzakta tutabilirsiniz.
Bitkiler Nasıl Beslenir? – Deney Yapım Aşamaları
- 4 su bardağının yarısına gelecek kadar su doldurun.
- Bardakların içindeki suları, 4 farklı gıda boyası ile renklendirin.
- Marul veya lahana yapraklarını, sert kısımları bardakların içindeki suyun içine gelecek şekilde yerleştirin.
- Bu aşamaları tamamladıktan sonra, not kağıtlarına deneyin ilk aşamasında marullara dair yapılan gözlemi resmederek raporlaştırın.
- Marulları düzenli aralıklarla gözlemleyerek, rapor aşamalarını düzenleyin.
- Deney gözlem aşamaları yaklaşık 1 gün (24 saat) sürebilir. Belirlenen sürenin sonunda rengarenk marul yapraklarını incelemeye hazır olun!
Arkasındaki Bilim
Deneyde bir bitkinin 4 farklı yaprağını, 4 farklı gıda boyası ile renklendirilmiş suyun içinde beklettik ve yaprakların üst kısımlarına kadar renklendiğini gözlemledik.
Her canlının olduğu gibi bitkilerin de yaşamlarını sürdürebilmeleri için suya ihtiyaçları vardır. Bu suyu kökleri yardımıyla alırlar. Dallarındaki ve yapraklarındaki damarlar aracılığıyla çeşitli bölümlerine taşırlar. Bu sayede su ve mineral ihtiyaçlarını giderirler. Deneyde de sadece uç kısımlarını renklendirilmiş suyun içerisine bıraktığımız yaprakların, üst kısımlarının da renklendiğini gözlemleyerek “Bitkiler Nasıl Beslenir?” sorusunun cevabını keşfettik.
Minik bilim insanlarıyla, evde deney yapmanın ve modelleyerek keşfetmenin keyfine devam etmek için Evde Bilim Deney Setleri’ni inceleyebilirsiniz.
Evde Bilim deney setleri 4-14 yaş aralığındaki çocuklar için, MEB müfredatına uyumlu olarak tasarlanmıştır. İçeriğindeki malzemeler çocuğa özel olup, dijital platformdan paylaşılan deney videolarıyla desteklenmiştir! İncelemek için tıklayınız.
Daha fazla deney ve videoları için Instagram ve Youtube hesaplarımızı inceleyebilirsiniz!