Bitkilerin dünyası oldukça geniş ve şaşırtıcıdır! Birbirinden farklı renk, şekil ve yapıda olan bitkiler kimi zaman küçük kimi zaman ise oldukça büyük boyutlarda karşımıza çıkar. Bitkilerin, diğer canlıların yaşaması ve türlerini devam ettirebilmeleri için oldukça önemli bir rolleri vardır! Peki ama “Bitkiler Canlı Mıdır?”
Bitkileri ister dışarıda ister evimizdeki bir saksıda gözlemleyebiliriz. Yaptığımız “Bitkiler Nasıl Beslenir?” deneyinde, bitkilerin ihtiyacı olan suyu ve mineralleri topraktan kökleriyle alıp, damarlarıyla diğer bölümlerine taşıdıklarını öğrenmiştik. Deney içeriğine ulaşmak için tıklayınız.
Bitkilerde Solunum Deneyi İçeriği
Canlıların ortak özelliklerinden biri de solunumdur! Bitkilerin solunum yapıp yapmadığını merak ediyoruz! Merak edilen sorulara yanıt aramanın en etkili ve kalıcı yöntemi uygulayarak keşfetmek, yani deney yapmaktır! Araştırma sorumuzu “Bitkiler nasıl solunum yapar?” olarak belirleyerek keşif sürecini başlatabiliriz. Deney aşamalarına geçmeden önce; içerikte yer alan malzemeleri kontrol etmek ve deneye hazırlık yapmak çok önemli! Şimdi birer bilim insanı olalım ve bilimin heyecan dolu dünyasını keşfe çıkalım…
Not: Deneyi akşam yapıp, gözlemini ise sabah yapmanız gerekmektedir. Bitkinin güneş ışığı almadığı saatler belirleyici faktördür.
- Yaprakları geniş ya da orta büyüklükte olan olan bir bitki
- 1 adet buz dolabı poşeti
- İp
- Makas
- Not kağıdı
- Kalem
Deneyin Yapılışı
- Bitkinin yapraklarından birini yaprak sapına kadar saracak büyüklükte, makas yardımıyla buzdolabı poşetinden bir bölüm kesin.
- Kestiğiniz parçayı yaprak etrafına hafif bol bırakarak sarın.
- Yaprağın sap kısmına denk gelen poşeti, ip yardımıyla bağlayarak büzün.
- Yaprak sapı zarar görmeyecek şekilde, boşluk kalmayacak derece ipi sıkın ve düğümleyin.
- Not kağıdına deney aşamalarını ve 1 gece bekleyen bitkinin yaprağına sarılan poşette sabah gözlemlediklerinizi not ederek raporlaştırabilirsiniz!
- Poşette su damlacıkları gözlemledikten sonra bitki yaprağının dışından poşeti çıkarmayı unutmayın!
“Bitkiler Canlı Mıdır?” sorusuyla yola çıktık ve canlıların ortak özelliklerinden biri olan solunumu bitkilerin nasıl gerçekleştirdiğini bir deney ile keşfettik! Bitkiler gündüzleri güneş ışığından faydalanarak fotosentez gerçekleştirirler. Fotosentez ile karbondioksit alıp oksijen üretirler. Güneş ışığı olmadığında ise solunum yaparlar ve oksijen alarak dışarı karbondioksit ve su verirler. Deneyde, bitkinin bir yaprağını dışına sardığımız poşette zamanla su damlacıkları gözlemlemeye başladık. Bu su damlacıkları, bitkilerin yaprakları ile gerçekleştirdiği solunum sayesinde oluştu.
Minik bilim insanlarıyla, evde deney yapmanın ve modelleyerek keşfetmenin keyfine devam etmek için Evde Bilim Deney Setleri’ni inceleyebilirsiniz.
Evde Bilim deney setleri 4-14 yaş aralığındaki çocuklar için, MEB müfredatına uyumlu olarak tasarlanmıştır. İçeriğindeki malzemeler çocuğa özel olup, dijital platformdan paylaşılan deney videolarıyla desteklenmiştir! İncelemek için tıklayınız.
Daha fazla deney ve videoları için Instagram ve Youtube hesaplarımızı inceleyebilirsiniz!