Yaprakların renkleri mevsim değişikliklerine göre yeşilden kırmızıya bir palet gibi değişiyorlar. Bu görsel şöleni özellikle sonbahar mevsiminde gözlemlemek oldukça keyifli ve ilgi çekici! Doğadaki her olayın bilimsel bir açıklaması olduğu gibi tabii ki yaprakların renklerinin değişmesinin de var! Çocukların da oldukça merak ettikleri bu durumu açıklamanın en etkili yöntemi ise tabii ki deney yaparak keşfetmek! Okul öncesi dönemden, ortaokul seviyesine kadar konu içeriğini uyumlandırarak yapabileceğiniz ” Yaprağın Renkleri Deneyi” ile çok keyifli vakit geçireceğinize eminiz.
Yaprağın Renkleri Deneyi İçeriği
- 3-4 adet yeşil yaprak
- 1 adet havan
- Yarım çay bardağı kum
- Yarım çay bardağı kolonya
- 1 adet çay kaşığı
- 1 adet çay süzgeci
- 1 adet kağıt kahve filtresi
- 1 adet bardak
- 1 adet ataş
Deneyin Yapılışı
- Yaprakları havanın içine alın ve üzerine kum döküp ezin.
- Ezildikten sonra içerisine kolonyayı ekleyin. Kolonya ile birkaç kez yavaşça ezin.
- Karışımın rengi yeşile döndükten sonra suyu bardağa süzgeçle süzerek dökün.
- Filtre kağıdının bir ucunu çay kaşığının sapına sarıp ataşla sabitleyin.
- Filtre kağıdının diğer ucu, bardağın içindeki yeşil sıvıya denk gelecek şekilde yerleştirin.
- Yaklaşık yarım saat filtre kağıdında oluşan renkleri gözlemleyin.
- Son aşamada filtre kağıdında yeşil, sarı, kırmızı rengin tonlarını gözlemleyebilirsiniz. (Not: Yaprak çeşidine göre renk tonlarında farklılıklar olabilir.)
Arkasındaki Bilim
Bilindiği gibi bitkiler dünyasında hakim olan renk, yeşil ve yeşilin tonlarıdır. Yeşil rengi oluşturan ise klorofildir. Bir pigment olan klorofilin son derece önemli bir görevi vardır. Klorofiller güneşten aldıkları ışığı rahatça yutacak niteliğe sahiptir ve yalnızca yeşil rengi yansıtırlar.
Bu özellik, yapraklara yeşil renk vermesinin yanı sıra, “fotosentez” gibi hayati bir işlemin gerçekleşmesini de sağlamaktadır. Bunu yanı sıra bitkilerde başka renkleri oluşturan pigmentler de bulunur ve bu farklı pigment türleri bitkilerde gördüğümüz olağanüstü renk çeşitliliğinin oluşumunu sağlar.
Örneğin; karotenoid ismini verdiğimiz pigmentlerin bazıları sarıdır. Mısır başaklarına, limonlara, ayçiçeklerine renklerini verirler. Kırmızı renkli olan karotenoidler aynı zamanda yeşil yapraklarda da bulunmaktadır.
Yapraklarda gözlemlenen mevsimsel renk değişiklikleri, güneş ışığının etkisiyle olmaktadır. Güneş ışığının yoğun geldiği ilkbahar, yaz mevsimlerinde yeşil renkteki klorofil pigmenti diğer pigmentlere baskın gelerek daha görünür hale gelir. Sonbaharda ise güneş ışınlarının azalmasıyla yeşil pigmentler daha az görünür hale gelir ve bu sayede sarı, turuncu, kırmızı renk pigmentleri ortaya çıkar. Bizler de Yaprağın Renkleri Deneyi’ nde seçtiğimiz yapraklarda bulunan farklı renk pigmentlerini ortaya çıkardık.
Doğa kaşifleri için harika bir önerimiz var! Eğlenceli Bilim DENEYim Kutusu – DOĞA ATÖLYESİ – çocukların erken yaşta bilimin eğlenceli dünyasını yaparak yaşayarak keşfetmeleri için harika bir fırsat!
- 7 farklı deney ve konu anlatımlı deney videoları ile çocuklarınızla birlikte harika vakit geçireceğinize eminiz.
Kutu içerisinde neler mi var?
- Kuş Yemliği Yapalım
- Bulutu Üfle
- Kardan Adam Yapalım
- Anemometre Yapalım
- Bitkileri İnceleme
- Kurnaz Kozalak
- Kendi Bitki Bahçemizi Yapalım
DOĞA ATÖLYESİ DENEYim Kutumuzu incelemek için tıklayınız.
Minik bilim insanlarıyla, evde deney yapmanın ve modelleyerek keşfetmenin keyfine devam etmek için Evde Bilim Deney Setleri’ni inceleyebilirsiniz.
Evde Bilim deney setleri 4-14 yaş aralığındaki çocuklar için, MEB müfredatına uyumlu olarak tasarlanmıştır. İçeriğindeki malzemeler çocuğa özel olup, dijital platformdan paylaşılan deney videolarıyla desteklenmiştir! İncelemek için tıklayınız.
Daha fazla deney ve videoları için Instagram ve Youtube hesaplarımızı inceleyebilirsiniz!