Buzullar Eriyor Deneyi

21 Temmuz 2022

Merhaba Sevgili Bilim İnsanı! 

Doğal çevreyi koruduğun için çok teşekkür ederiz. Şimdi iklim değişimi ve etkilerini keşfedeceğimiz bir deney yapacağız. Gözlemlerimizden çıkarımlar yapacak ve küresel ısınmanın arkasındaki bilimi keşfedeceğiz. 

Dünya ısınıyor mu? Hava durumu ile iklim değişikliği aynı şeyler mi? Buzullar erirse neler olur?  Haydi gelin bu soruların yanıtını keşfedeceğimiz çok keyifli bir deney yapalım. 

Deney içeriğini dikkatlice inceleyip, malzemeleri eksiksiz hazırladığımızdan emin olduktan sonra tıpkı bilim insanları gibi deneyimizi yapalım. 

Uyarı: Bu deneyde su kullanılacaktır. Elektronik aletleri deneyi yapacağınız yerden uzakta tutmanızı öneririz. 

Malzemeler

  • 1 adet küçük çukur kase
  • 1 adet büyük çukur kase
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu
  • 1 paket karbonat
  • Buz kalıbı
  • Su
  • Küçük kaşık
  • Mavi suluboya
  • Fırça

Deneyin Yapılışı

  1. Küçük çukur kaseyi, büyük çukur kasenin içine oturtun. 
  2. Küçük kasenin yarısına kadar su doldurun.
  3. Küçük kasenin içine karbonat ekleyerek su ile karıştırın.
  4. Küçük kasenin içindeki suyu mavi suluboya ile renklendirebilirsiniz. Mavi renkli su okyanusları temsil ediyor!
  5. Önceden hazırladığınız buz kalıplarını, mavi renkli suyun içine atın. Su taşmayacak seviyede, küçük kaseye su ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz buz kalıpları ise buzulları temsil edecek!
  6. Limon tuzundan küçük kasedeki suya yavaş yavaş ekleyerek gözlem yapın.

Arkasındaki Bilim

Tebrikler değerli bilim insanı! Bu deneyi yaparak, doğa için harika bir adım attın. Eminiz doğayı korumak için daha fazla şey yapıyorsun ve öğrendiklerini çevrendekilerle paylaşıyorsun. Haydi şimdi bu deneyin arkasındaki bilime bakalım! 

Dünya’daki sıcaklık değerlerindeki 2-3 derecelik değişimi diğer bir deyişle küresel ısınmanın oldukça büyük etkileri bulunuyor! Bunlardan bir tanesi de buzulların erimesiyle oluşabilecek değişimler. Peki bu sıcaklık artışına sebep olan şey nedir? 

Dünya’nın etrafını saran ve canlı yaşamı için uygun koşulların oluşmasını sağlayan atmosferde, belirli oranlarda çeşitli gazlar bulunuyor. Bu gazlardan birisi de karbondioksit gazıdır. İnsanların üretim ve tüketim faaliyetleri sonucunda ise, karbondioksit seviyesinde artış meydana geliyor. Bu gazın oranının değişmesi ile, Güneş ışınları atmosferde daha fazla tutularak sıcaklık artışına neden oluyor. Sıcaklık artışının neden olduğu iklim değişikliğinin ise pek çok ciddi etkisi var! Bunlardan birisi de buzulların erimesi… Bizler de deneyimizde buzulların erimesini modelleyerek keşfettik. Deneyde kullandığımız asit özellikteki limon tuzu ile baz özellikteki karbonat bir araya geldiğinde kimyasal bir tepkime başladı. Gözlemlediğimiz baloncuklar, kimyasal tepkime sonucunda ortaya çıkan karbondioksit gazı ile oluştu! Hızla erimeye başlayan buz kalıpları, su seviyesinin yükselmesine ve taşmasına neden oldu. Buzulların erimesi, su seviyesi yükselmesine ve canlıların yaşam alanlarının sular altında kalmasına sebep olabilir. 

Öneri: Sizler de atmosferdeki karbondioksit oranındaki artışın etkilerini araştırabilir ve çözüm önerileri geliştirebilirsiniz. Buzulların erimesiyle oluşabilecek etkileri araştırarak çevrenizle paylaşabilirsiniz.