Okulun, çocukların bilgi edindiklerin bir bina olmanın çok ötesinde bir yeri olduğunu pandemi dönemi bize bir kez daha gösterdi. Çocukların sosyal-duygusal gelişimleri tarafından desteklendiği, yaşama hazırlandıkları bir ortam olduğunu veliler ve öğretmenler olarak artık çok daha iyi biliyoruz. Bu süreçte öğrendiğimiz bir şey daha var. Uzaktan öğrenmeyi en başarılı şekilde uygulayan okullarda bile eğitim, yüz yüze eğitimin sağladığı verimi sağlayamıyor. Birçok okulda bir telaş başladı. Önceliği çocukların öğrenme kayıplarını telafi etmeye mi vermeliydik, yoksa çocukların yeniden okul ortamına adapte olmalarını sağlamalı ve sosyal-duygusal öğrenmelerini mi desteklemeliydik?
Eğlenceli Bilim olarak 11 yıldır, uygulamalı bilim eğitiminin bilimi öğrenmek için en doğru yöntemlerden biri olduğunu savunduk. Çocukların yaparak yaşayarak öğrenmeleri için okul ortamının uygun koşullara ulaşması adına programlarımızı müfredatla uyumlandırdık, mobil ve web tabanlı uygulamalar geliştirdik, öğretmen eğitimlerini ihtiyaca göre yoğunlaştırdık. Tüm çabamız öğrencilerin deneye ve uygulamaya dayalı eğitim almalarını sağlamak içindi.
Şimdi tüm okulları ve öğretmenleri, okula dönüşte uygulamalı bilim eğitimine daha sık yer vermeye davet ediyoruz! Neden mi? Çünkü yaparak yaşayarak öğrenen çocukların sosyal-duygusal gelişimleri desteklenir, çocuklar; öğrenme sürecinden keyif alır, heyecan duyar, merak eder. Okulun keyif verici bir ortam olduğunu hatırlar ve okulla bağını yeniden güçlendirebilir. Yaparak yaşayarak öğrenme bilişsel açıdan bilimi öğrenmenin de en doğal yöntemlerinden biri olduğundan, bu yöntemle öğrenme kayıplarını daha kolay telafi edebiliriz.
“Çocukların okulla bağlarını kuvvetlendirmeye mi öncelik vermeli, yoksa öğrenme kayıplarını azaltmak için mi eğitim vermeli?” sorusunu yanıtlarken birini seçmek zorunda değiliz. Her ikisinin de aynı anda öncelik olmasını uygulamalı bilim eğitimi ile sağlayabiliriz!
Bu süreçte okullarda uygulamalı bilim eğitiminin devam etmesi için birkaç ipucu da paylaşmak isteriz:
- Grup çalışmaları gerektiren etkinliklerden ziyade bireysel etkinliklere önem verin.
- Bahar geldi, havalar ısınmaya başladı. Etkinliklerinizi okul dışında, açık havada, bahçede yapabilirsiniz.
- Çocukların kullanacağı malzemeleri ve deney yapılacak yüzeylerin önceden dezenfekte edildiğinden emin olun.
- Eğitim değişiyor dönüşüyor. Dijital dünyayı hepimiz çok daha fazla kullanır olduk. Hibrit modellerden yararlanarak, dijital içeriklerden de yararlanabilirsiniz.