Doğal Çevre ve Kaygan Balık Deneyi

29 Mart 2022

Doğal çevre, kelimenin anlamından da anlaşıldığı gibi doğada kendiliğinden var olan ve insan tarafından yapılmamış yapıların tümüne denir. Bu noktada; dağlar, denizler, okyanuslar, mağaralar, ovalar, akarsular diye geniş bir yelpazede pek çok unsur bulunmaktadır.

Biz insanlar da dahil olmak üzere tüm canlılığın evi bu doğal çevrededir. Bu nedenle her zaman doğal çevreyi korumalı ve zarar verenleri de uyarmalıyız. Çevreci bir yaklaşımı benimsediğimiz zaman, doğal çevredeki unsurlara zarar vermeden yapılar inşa edebilir ve hayatımızı sürdürebiliriz. Böylelikle canlılığın yaşam alanları zarar görmez ve türlerini devam ettirebilirler. Bu yaklaşımı, eğitimin bir parçası haline getirmeliyiz. Çocukların erken yaşta, alışkanlıklarını bu yönde kazanmaları çok değerli!

O nedenle sizlerle bu içeriğimizde doğal çevredeki ekosistemlerden birine gidelim istedik… Su ekosisteminde yaşayan balıkların özelliklerini çocuklarla birlikte keşfederken, doğal çevre yapısının önemine değinebilirsiniz! Deney için malzemeleri hazırlayarak başlayalım!

  • Balık görseli baskılı A4 kağıdı
  • Makas
  • Kuru boya kalemleri
  • Su bardağı
  • Su
  • Pipet
  • Beyaz mum
  1. Balık görselinin dış çizgilerinden makasla keserek görseli çıkartın.
  2. Kalan kağıt parçalarını saklayın.
  3. Balık görselini kuru boya kalemleriyle istediğiniz gibi renklendirin.
  4. Görselin üzerini mum ile tamamen kaplayın.
  5. Pipetiniz körüklü ise körük kısmını makasla kesip atabilirsiniz.
  6. Pipetin bir ucunu bardaktaki suya batırın, diğer ucunu baş parmağınız ile pipet hala suyun içindeyken kapatın.
  7. Baş parmağınızı pipetin üst ucundan kaldırmadan çıkartın ve balık görselinden kalan kağıt parçalarına damlatarak suyun emilmesini gözlemleyin.
  8. Aynı işlemi balık görseline su damlatmak için tekrarlayın.
  9. Emilmeyen su damlacıklarını kaydırarak balık üzerinde oynayabilirsiniz. 

Deneyde ilk olarak suyun kağıt tarafından emildiğini gözlemledik. Ancak üzeri mum ile kaplanan balık görselinde ise su emilmedi ve su damlalarını balık üzerinde kaydırdık. Bu durum için mumun su geçirmeme özelliğinden faydalandık. Balıkların derisi de çok özel bir yapıdadır.

Derilerindeki pullar ya da derinin kendisi oldukça kaygan bir yapıdadır. Bu özellik balıkların suda hızlı yüzmelerini sağlar. Aynı zamanda derilerinden salgıladıkları bazı sıvılar ile kendilerini sudaki etmenlerden korurlar. İçeriğimizde doğal çevre ve balık derisinin özelliklerini modelleyerek keşfettik!

Minik bilim insanlarıyla, evde deney yapmanın ve modelleyerek keşfetmenin keyfine devam etmek için Evde Bilim Deney Setleri’ni inceleyebilirsiniz. 

Evde Bilim deney setleri 4-14 yaş aralığındaki çocuklar için, MEB müfredatına uyumlu olarak tasarlanmıştır. İçeriğindeki malzemeler çocuğa özel olup, dijital platformdan paylaşılan deney videolarıyla desteklenmiştir! İncelemek için tıklayınız.

Daha fazla deney ve videoları için Instagram ve Youtube hesaplarımızı da inceleyebilirsiniz!