Dünya, kendi ekseni etrafında saatte yaklaşık 1670 kilometre hızla dönerken, bu hareketi hiç fark etmeyiz. Peki, Dünyanın döndüğünü neden hissetmiyoruz?
Bu durum, hem fiziğin hem de biyolojik yapımızın birleşimiyle açıklanabilir.Öncelikle, Dünya’nın dönme hareketini hissetmememizin en önemli sebebi, bu hareketin son derece dengeli ve sabit bir şekilde gerçekleşmesidir. Dünya, çok uzun bir süredir aynı hızda döndüğü için, biz ve etrafımızdaki her şey bu harekete tamamen alışmış durumdayız. İnsan vücudu, ani hızlanma ve yavaşlamaları fark edebilir; ancak Dünya’nın dönüşü sabit bir hızda gerçekleştiği için bu hareketi algılayamayız. Aynı şekilde, hareket eden bir arabanın içinde sabit hızla giderken hızınızı hissetmediğiniz gibi, Dünya’nın da sabit hızla dönmesini fark etmiyoruz.
Bir diğer sebep ise, yerçekimi sayesinde Dünya’ya sıkıca bağlı olmamızdır. Yerçekimi, bizi sürekli olarak yere doğru çektiği için, dönme hareketi sırasında savrulmamızı engeller. Ayrıca, Dünya’nın atmosferi de bizimle birlikte döner, bu da hareketi hissetmememizi sağlar.
Dünya’nın dönme hızını hissedemememizin bir başka sebebi de, referans noktalarının eksik olmasıdır. Dönüş hareketini fark edebilmek için sabit bir dış gözlem noktası gereklidir. Uzayda sabit bir noktada olsaydık, Dünya’nın dönüşünü net bir şekilde görebilirdik; ancak yeryüzünde bu hareketi anlamamız zordur çünkü biz de bu hareketin bir parçasıyız.