Canlılar olarak çevremizdeki her şeyi duyu organları sayesinde algılar, gözlemler ve keşfederiz. Bu sayede yeni bilgiler ediniriz ve bu bilgileri kullanarak yaşamımızı devam ettiririz. Bu süreçte duyu organları birlikte çalışarak, yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürmemizi sağlar. Aynı zamanda yeni bilgiler edinerek bir şeyleri üretmemiz de duyu organlarımız sayesinde olur. Bu denli önemli olan organlarımızın sağlığını korumamız ise kritiktir. Çocukların da duyu organlarının önemini ve işlevlerini öğrenmeleri erken yaşta başlar. Bu süreçte çocuklarla duyu organları için yapacağınız etkinlikler onların keşiflerini çok değerli yapacaktır. Sizler için hazırladığımız Duyu Organları Oyunu ile çocuklarla ister evde ister okulda keyifli vakit geçirerek çocukların öğrenmelerine katkı sağlayabilirsiniz.
Duyu Organları Oyunu İçeriği
Oyunlar, çocuklar için en önemli iletişim araçlarından biridir. Aynı zamanda çocuklar oyunla öğrenir ve duygularını ifade eder.
Duyu organları oyunundan önce içerikle ilgili hazırlıklarınızı tamamlamanızı ve etkinlik sürecinde çocuklarda oluşmasını beklediğiniz kazanımlara yönelik etkinliği uyumlandırmanızı öneririz.
Malzemeler
Not: Oyunda yer alacak öğrenciye malzemeleri göstermeyin.
- 1 adet ince kumaşlı bez torba
- Bozuk para
- Silgi
- Sünger parçası
- Pamuk
- Anahtar
- Boncuk
- Not Kağıtı
- Boya kalemleri
Oyun Akışı
- Torbanın içine not kağıtları ve boya kalemleri haricindeki bütün malzemeleri koyun ve ağzını bağlayın.
- Oyunu oynayacak çocuğa, torbaya dokunarak içindeki malzemeleri tahmin etmesini isteyin.
- Malzemelere dair tahminlerini torbanın dışından cisimlere dokunarak belirlemesini isteyin.
- Her cisim için tahminini not kağıtlarına yazarak veya küçük yaş grupları için resmederek kaydetmelerini belirtin.
- Torbadaki cisimlerle, tahminleri kıyaslayın!
Duyu Organları Oyununda Ne Öğrendik?
Tüm duyu organlarımız birlikte çalışırlar. Tıpkı vücudumuzdaki diğer sistemler gibi… Duyularımızın birbirinden farklı görevleri vardır ve bunlar; görmek, koklamak, tat almak, işitmek ve dokunmaktır. Oyun sürecinde ise duyularımızdan, görmenin önüne bir engel koyduk. Görerek algılayabileceğimiz cisimleri, torba içinde dışından dokunarak anlamaya çalıştık! Burada dokunma duyumuzdan yardım almış olduk. Duyulardan birisinin işlevini yerine getiremediği durumlarda, diğer duyular daha aktif çalışır ve o duyuyu destekler. Bu harika bir yardımlaşma örneğidir. Bu oyun ile duyuların birbirleriyle olan etkileşimini keşfettik!
Eğer sizler de çocuklarınızın yaparak ve yaşayarak öğrenmelerini desteklemek istersiniz, Evde Bilim Deney Setleri’ni inceleyebilirsiniz. Evde Bilim deney setleri 4-14 yaş aralığındaki çocuklar için, MEB müfredatına uyumlu olarak tasarlanmıştır. İçeriğindeki malzemeler çocuğa özel olup, dijital platformdan paylaşılan deney videolarıyla desteklenmiştir! İncelemek için tıklayınız.
Daha fazla deney ve videoları için Instagram ve Youtube hesaplarımızı da inceleyebilirsiniz!