Doğa, bilim ve sanatın buluştuğu dev bir laboratuvar! Bilimsel çalışmaları birer sanat eserine dönüştürmek, çocuğunuzun bilimsel okuryazarlığını artırmak için harika bir seçim! En Büyük Laboratuvar: Doğa adlı yazı dizimizin bu bölümünde doğada gözlem ve deney yaparken kullandığımız malzemeleri aynı zamanda nasıl birer sanat eserine dönüştürebileceğimizi birlikte keşfedelim.
1- Doğa Pigmentleri
Boyalar, hayal dünyasının sihirli malzemesi gibi ve boyaların kökeni doğadır! Çocuklarınızla birlikte hem renk bilimini keşfedebilir hem de bu renklerle harika resimler yapabilirsiniz!
- İşte ilk boya malzemeniz: Baharatlar! Tarçın, zerdeçal, zencefil, kırmızı biber, kara biber gibi baharatları birer boya olarak kullanabilirsiniz. Bunun için istediğiniz miktarda baharatı, ayrı ayrı çay tabaklarına koyun, üzerine onu akışkan hale getirecek kadar, az miktarda, su ekleyin. İşte boyanız hazır! Her kullanımdan önce karıştırmayı unutmayın. Bu etkinlik esnasında çocuğunuzla hangi baharattan nasıl bir renk çıkacağını tahmin etmesini isteyebilir, o rengin farklı tonlarını elde etmek için ne yapmak gerektiğini konuşabilirsiniz.
- Kabuklar: Soğan kabuğu, nar kabuğu ve avokado kabuğu! Kabuğu cezveye koyun ve üzerine bir miktar su ekleyip , kısık ateşte ısıtın ya da zamanınız varsa bu kabukları sadece suyun içinde uzun süre bekletin. Elde ettiğiniz bu boya ile açık renkli kumaşları boyayabilirsiniz. Çocuğunuz hem atık malzemelerin nasıl tekrar değerlendirebileceğini yaşayarak öğrenecek hem de doğanın renklerini keşfedecektir!
- Dökülmüş yaprakları boya olarak kullanabilirsiniz. Bunun için farklı renklerdeki yaprakları kağıda biraz bastırarak sürmeniz yeterli. Sürdüğünüz yaprağın rengi ile kağıtta bıraktığı izin rengi hakkında konuşabilirsiniz. Doğada gözlemlediğiniz farklı renklerin sebebini araştırabilirsiniz. Doğada bulduğunuz ağaç kabuğu, toprak parçası gibi doğal malzemeleri toz haline getirerek kendi boyalarınızı üretebilir, onlarla pigment kavramı üzerine konuşabilirsiniz. Web sitemizde bulunan Yaprağın Renkleri deneyi ile pigmentleri keşfe çıkabilirsiniz.
2- Taşlar
Meraklı miniklerin ceplerine doldurduğu hazineler: Taşlar! Taşlar, doğadaki bilimi keşfetmenin en güzel yollarından biri çünkü onlar bize aynı zamanda Dünya hakkında da çok şey öğretiyor.
- Birlikte farklı taşlar toplayabilir, topladığınız taşların sertlik testini yapabilirsiniz. Bir taşın diğerini çizebiliyor olması, onun daha sert olduğunu anlamamızı sağlar.
- Nehir ve deniz kenarından bulduğunuz taşların biçimini inceleyebilir; bu şekli almalarının sebebini birlikte keşfedebilirsiniz. Nehir kenarından bulduğunuz çakıl taşları, o bölgeye su ile yuvarlanarak geldikleri için genelde yuvarlak şekilde olacaktır. Deniz kenarındakiler ise dalgaların aşındırması ile yassı bir şekil alır. Bulduğunuz bu farklı şekillerdeki taşları boyayarak harika bir sanat eserine dönüştürebilirsiniz. Taşın arkasına yapıştıracağınız küçük bir mıknatıs ile buzdolabında sergilenebilir hale geleceklerdir.
- Taşların yapısını birlikte inceleyebilir, gözlemledikleri bu taşlar aracılığı ile farklı kayaç türlerine dair araştırmalar yapabilirsiniz. Katman katman yapıda gözlemledikleri kayaçların nasıl oluşmuş olabileceğini birlikte keşfedebilir; “bu katmanlar arasında bir yaprak parçası kalırsa ne olur?” gibi sorularla fosil kavramını yapılandırmasına destek olabilirsiniz. Web sitemizde bulunan evde fosil yapımı deneyini doğa yürüyüşünde bulduğunuz kozalak, at kestanesi, yaprak gibi malzemelerin izi ile gerçekleştirebilirsiniz.
- Maddelerin ışık geçirgenlikleri konusunu birlikte keşfedebilir, bunun için bulduğunuz taşları ışığa tutarak ışığı geçirenler ve geçirmeyenleri ayrı kümeler haline getirebilirsiniz.
Doğa kaşifleri için harika bir önerimiz daha var! Eğlenceli Bilim DENEYim Kutusu – DOĞA ATÖLYESİ – çocukların erken yaşta bilimin eğlenceli dünyasını yaparak yaşayarak keşfetmeleri için harika bir fırsat!
- 7 farklı deney ve konu anlatımlı deney videoları ile çocuklarınızla birlikte harika vakit geçireceğinize eminiz.
- DOĞA ATÖLYESİ DENEYim Kutumuzu incelemek için tıklayınız.
Minik bilim insanlarıyla, evde deney yapmanın ve modelleyerek keşfetmenin keyfine devam etmek için Evde Bilim Deney Setleri’ni inceleyebilirsiniz.
Evde Bilim deney setleri 4-14 yaş aralığındaki çocuklar için, MEB müfredatına uyumlu olarak tasarlanmıştır. İçeriğindeki malzemeler çocuğa özel olup, dijital platformdan paylaşılan deney videolarıyla desteklenmiştir! İncelemek için tıklayınız.
Daha fazla deney ve videoları için Instagram ve Youtube hesaplarımızı inceleyebilirsiniz!