Eşit kollu teraziler, teknolojinin gelişmesiyle kullanımı azalan araçlardır. Tarihte çok önemli yerleri olmakla birlikte çocuklar için de harika bir eğitici oyuncaktır. Eşit kollu terazi bulmak zor olsa da yapmak aslında çok kolay! Eşit Kollu Terazi Yapımı içeriğinde, terazinin çalışma prensibini keşfederken çok eğleneceksiniz!
Eşit Kollu Terazi Yapımı İçeriği
Terazi yapımı aşamalarından önce malzemelerin nasıl kullanılacağı, hangi malzemenin terazinin hangi parçasına denk geldiği üzerine konuşarak bir tahmin yürütme kısmı yapabilirsiniz. Deney aşamaları tamamlandığında, üzerine tekrar nasıl bir ürün tasarladığınızı konuşarak öğrenmede kalıcılığı arttırabilirsiniz. Ayrıca deneyde kullanılan malzemeler yerine başka hangi malzemelerin kullanılabileceği üzerine düşünerek yaratıcı düşünmeyi destekleyebilirsiniz.
Malzemeler
- 2 adet karton bardak
- İp
- 1 adet giysi askısı
- Teraziyle ölçmek istediğiniz malzemeler ( Örn: bozuk para, küçük top, kuru bakliyat, v.b.)
Terazi Yapımı
- Karton bardakların ağız kısımlarına yakın olacak şekilde karşılıklı ikişer delik açın.
- Deliklerden ip geçirerek giysi askısının iki ucundan ipleri bağlayın.
- Oluşturulan kefelerin ip boylarının eşit olmasına dikkat edin.
- Askının ucundan tutarak ya da asarak, ağırlığını ölçmek istediğiniz cisimleri teker teker deneyip gözlemleyin.
Arkasındaki Bilim
Terazinin çalışma prensibi cisimlerin ağırlığını kıyaslama temellidir. Ağır olan cisimin yer çekiminin etkisiyle terazi düzeneğinde daha aşağıda durmasını gözlemleriz. Bu nedenle terazimizde cisimlerin birbirlerine göre ağırlığını kıyasladık. Eski zamanlarda da terazilerin kefelerinden birine ölçüsü belirli ağırlık koyularak, diğer kefedeki cismin ağırlığıyla eşit olması durumunda terazinin dengede kalmasıyla ölçüm yapılırdı. Terazi yapımı ile terazinin çalışma prensibini keşfetmiş olduk!
Çocuğunuzla bilimin heyecan dolu dünyasını keşfetmeye devam etmek ister misiniz? Hem de malzeme hazırlığına hiç gerek kalmadan! Evde Bilim deney setleri tam size göre… İçeriğinde deney malzemeleri, deney videoları ve çocukların yaş ve gelişim seviyelerine uygun bilgilerin bulunduğu deney setleriyle evde deney yapmak çok eğlenceli! MEB müfredatıyla da uyumlu deney setlerimizi incelemek için tıklayınız.
Daha fazla deney içeriği ve videoları için Instagram ve YouTube hesaplarımızı ziyaret edebilirsiniz!