Fen Eğitiminde Deney Araç Gereçlerinin Kullanımı

19 Ocak 2016
  • Fen bilimleri, teorik bilgi ağırlığı nedeniyle çocuklar için çoğu zaman çekimser  yaklaştıkları bir alan olmuştur.
  • Ders akışlarının genellikle  teorik anlatım baz alınarak işlenmesi ve çocukların dikkat sürelerinin kısa olmasından kaynaklı olarak derse olan ilgilerinin azalmasına sebep olur.
  • Fen bilimleri dersinde; sorulan sorulara verilen yanıtlar ve çocuklardan gelen soruların sıklığı, derse olan ilgiyi ölçmede en belirleyici olan kaynaklardır.

Ancak Fen Eğitiminde deney araç gereçlerinin kullanımı ile yapılacak uygulamalı eğitim,  konuların işlenişini etkili bir şekilde değiştirecektir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken 5 nokta vardır.

Fen Eğitiminde Deney Araç Gereçlerinin Kullanımı ve Çocukların Öğrenmelerine Katkısı

  1. Deney araç gereçleri tüm çocuklar için bireysel olmalıdır. Yalnızca öğretmenin deney yaptığı ve çocukların etkin olmadan gözlemlediği eğitim modelinde çocukların dikkat süreleri bir miktar artabilir ancak bir süre sonra derse olan ilgi aynı şekilde çabuk dağılacaktır. O nedenle deney araç gereçleri tüm çocuklar için ayrı ayrı temin edilmeli ve deneylerde çocukların aktif rol almaları sağlanmalıdır.
  2. Çocuklar gerek grup çalışmalarında gerekse bireysel çalışmalarda, tüm araç gereçlere temas etmelidirler. Önlerine gelen farklı malzemeler sayesinde çocuklarda merak duygusu ve keşif ön plana çıkacak, bununla birlikte dikkat süreleri uzayacak ve derse ilgi artacaktır.
  3. Deney araç gereçlerinin kullanımı sırasında çocuklar kısıtlanmamalıdır. Uygulamalı eğitimde çocukların kullandığı malzemeler öğretmenler tarafından sakınılmamalıdır. O nedenle mümkün olduğu kadar dayanıklı malzemelerden üretilen araç ve gereçler seçilerek ve öğretmenlerde materyallerin veya öğrencilerin zarar görmesine karşı oluşan kaygı ortadan kalkacaktır. Böylece çocuklar uygulamalarda daha özgür hareket edeceklerdir.
  4. Çocukların deney yaparken kaygılanmamaları sağlanmalıdır. Çocuklar kendilerini deney yaparken rahat hissettiklerinde süreci algılamada ve özgüvenlerinin artması konularında desteklenecektir. 
  5. Uygulamalı ders anlatımı, deney sonucuna sürecin en son aşamasında çocukların kendi bilişsel süreçleriyle ulaşacakları şekilde planlanmalıdır. Bu şekilde planlanan uygulamalar,  çocukların neden – sonuç ilişkisi kurmalarına ve  analitik düşünmelerine büyük destek sağlar. Bu sayede çocukların, günlük hayat ve bilim arasındaki ilişkiyi kurmaları kolaylaşacaktır.

Sonuç olarak, Fen Eğitiminde deney araç gereçlerinin kullanımı, uygulamalı bilim eğitimini destekleyerek çocukların deneylerde aktif rol alacağı şekilde planlanırsa bilime karşı oluşan önyargı kırılacak ve daha özgüvenli, neden – sonuç ilişkisi kurabilen çocuklar yetiştirilecektir.