Maddelerin ayırt edici pek çok özelliği bulunmaktadır. Bu özellikleri günlük hayatta pek çok alanda keşfetmemiz mümkün! “Acaba bunun arkasındaki bilim nedir?” diye sormak ise oldukça önemli… Maddenin ayırt edici özelliklerinden biri de maddenin yoğunluğu ve bu özellikten pek çok alanda yararlanıyoruz! Rengarenk ve eğlenceli bir deneyle maddenin yoğunluğunu keşfetmeye ne dersiniz?
Maddenin Yoğunluğu İle Gökkuşağı Deneyi
Deney içeriğimizi ister evde ister sınıfta kolayca uygulayabilirsiniz. Deneyde kullanacağınız renkleri çeşitlendirerek, renk aralıklarını gözlemleyebilirsiniz. Deney esnasında su kullanılacağı için teknolojik araç gereçlerden uzakta ve bir örtü üzerinde yapmayı unutmayın! Keşif ve gözlem başlasın…
Malzemeler
- 3 renk guaj ya da suluboya(sarı,mavi,kırmızı)
- 4 adet su bardağı
- 500 ml su
- 10 tatlı kaşığı şeker
- 1 adet yemek kaşığı
- 1 adet tatlı kaşığı
Deneyin Yapılışı
- 3 adet su bardağına 1/3 seviyesine kadar su doldurun.
- Bardaklardaki suları, guaj yada sulu boyalardan seçtiğiniz üç renk ile renklendirin.
- Bardaklardan sarı renkte su olana 3 tepeleme yemek kaşığı şeker ekleyip şeker suda çözünene kadar karıştırın.
- Mavi renkte sıvı olan bardağa ise 6 tepeleme yemek kaşığı şeker ekleyerek, şeker suda çözünene kadar karıştırmaya devam edin.
- Kırmızı guaj boya ile renklendirdiğiniz bardağa şeker eklemeyin.
- Boş su bardağına ilk olarak mavi renkli sudan 3 yemek kaşığı koyun koyun. (Not: Şeker dibe çökmüş olabilir, boş bardağa aktarmadan önce bir kere daha karıştırabilirsiniz.)
- Kaşığınızı havlu peçete ile silerek, sarı renkli sudan kaşıkla alıp, 3 kere yavaşça diğer suyun üzerine dökün.
- Son olarak kırmızı renkli su için aynı işlemi tekrar edin.
- Bardakta oluşan gökkuşağını gözlemleyin!
Arkasındaki Bilim
Maddenin Yoğunluğu İle Gökkuşağı Deneyi’nde sıvıların yoğunluğundan faydalandık. İlk aşamada 3 bardakta da yoğunluğu aynı olan su vardı. Bardaklara eklenen şeker miktarına göre, suların yoğunluk sıralaması çoktan aza; mavi-sarı-kırmızı şeklinde oldu. Yoğunluğu az olan maddenin, yoğunluğu fazla olan maddenin üzerinde kalması nedeniyle sıvılar karışmadan bardakta durarak harika bir gökkuşağı renkleri oluşturdular!
Deney videosunu izlemek için tıklayınız.
Unutmayın; sizi malzeme hazırlama derdinden kurtaran, çocukların bilimsel süreç becerilerini destekleyecek biçimde yapılandırılmış ve deney yapım videosu da içeren EVDE BİLİM setlerimizde bunlar gibi onlarca deney var! Üstelik hepsi MEB müfredatı ile uyumlu.
Evde Bilim deney setlerini incelemek için tıklayınız.
Daha fazla deney içeriği ve videolarını izlemek için tıklayınız.