Meyvelerin manyetik olabileceği hiç aklınıza gelir miydi? Sizler de çocuğunuzla birlikte, evde bulabileceğiniz basit malzemelerle Manyetik Meyve Deneyi ‘ni kolayca yapabilirsiniz. Çocuğunuz meyvelere dair yeni bir bilgi öğrenirken siz de onlarla keyifli vakit geçirip keşiflerinde destek olabilirsiniz.
Manyetik Meyve Deneyi İçeriği
Malzemeler
- 1 adet pipet
- 60 cm ip
- 1 adet makas
- 1 adet bant
- 1 adet neodyum mıknatıs
- 1 mandalina
Deneyin Yapılışı
- Pipetlerinizde körük varsa, körüklü kısımlarını kesin.
- Pipetin orta noktasından ipi bağlayın ya da bantlayın.
- Ucunda ip asılı olan pipeti rahatça salınabileceği ve bir yere temas etmeyeceği şekilde asın. (Mutfak dolabından tezgaha doğru sarkıtabilirsiniz.)
- Pipetin iki ucuna birer mandalina dilimi takın.
- Pipet dengede değilse mandalina dilimlerini biraz sağa sola kaydırın.
- Pipetin hareketinin durması için bir süre bekleyin. Unutmayın hızlı hareket ederseniz rüzgarınız bile dengeyi bozabilir.
- Mıknatısın mandalina dilimlerinden birine dokundurmadan, sadece yaklaştırın ve neler olduğunu gözlemleyin. Aynı gözlemi diğer taraftaki mandalina için de yapın.
- Neodyum mıknatısın ne şekilde tutulursa tutulsun mandalinaları ittiğini göreceksiniz.
Arkasındaki Bilim
Maddeler, manyetik özelliklerine göre ferromanyetik, paramanyetik ya da diamanyetik olarak adlandırılırlar. Demir, nikel, kobalt gibi ferromanyetik maddeler kalıcı mıknatıslanmaya sahipken, alüminyum, kalsiyum, krom gibi paramanyetik ya da elmas, altın, gümüş, su gibi diamanyetik maddeler ise kalıcı mıknatıslanmaya sahip değildir. Bir maddenin ferromanyetik mi, paramanyetik mi yoksa diyamanyetik mi olduğunu anlamak için kuvvetli bir manyetik alan içindeki davranışını gözlemleyebiliriz. Ferromanyetikler mıknatıslar tarafından güçlü bir şekilde çekilirken diamanyetik maddeler itilir. Manyetik Meyve Deneyi’nde mıknatısın mandalina dilimlerini ittiğini gözlemledik. Bunun temel sebebi, mandalinanın bol miktarda diamanyetik bir madde olan su içermesidir.
Manyetik Meyve Deneyi sayesinde çevresindeki manyetik cisimleri keşfe çıkan minik bilim insanımızla daha fazla deney yapmak isterseniz, Evde Bilim deney setlerimizi inceleyebilirsiniz. Evde Bilim deney setleriyle tanışmak için tıklayın.