Mariana Çukuru Nasıl Keşfedildi?

24 Nisan 2025

Derinliği 10.911 metre olarak hesaplanmış Mariana Çukuru oldukça esrarengiz bir yer! Dünya’daki en yüksek dağ Everest’in boyunu( 8,850 metre) bile aşan bu çukur derinliği ise tektonik hareketler sayesinde oluşmuş. Bu tektonik hareketler sayesinde batı yönünde hareket eden Pasifik plakasının Mariana plakası ile çarpışması sonucunda bu derin çukur meydana gelmiş!

1872-1876 yılları arasında yapılan Challenger seferinde keşfedilen Mariana Çukuru, modern okyanus biliminin de başlangıcı sayılıyor. Bu seferde yapılan araştırmalarla çukurun derinliğinin 8.200 metre olduğu tahmin ediliyor. 1900’lerin başında ise sonar (Sound Navigation and Ranging) teknolojisi kullanılarak, suya iletilen ses dalgalarının yüzeye çarpıp geri dönmesi ile yaklaşık 11 kilometre derinlik keşfediliyor.

1960 yılında Jacques Piccard ve Don Walsh ile ilk insanla dalış Trieste isimli batiskafla yapıldı. Bu dalışta gözlemlenen bir balık türü ile bu derinlikte de canlılık olduğu keşfediliyor. Zamanla bilim insanları bu dalışlara, gelişen teknoloji ile devam ederek okyanusun derin çukurundan jeolojik ve biyolojik örnekler topladılar. Çeşitli canlıların olduğu, Mariana çukuru günümüzde hala keşfedilen ve merak uyandıran esrarengiz yerlerden biri olmaya devam ediyor!