Mıknatıs Deneyleri ve Mıknatıs Etkinlikleri

8 Aralık 2021

Çocuklar etraflarındaki maddeleri ve özelliklerini keşfetmeye karşı büyük bir motivasyona sahiplerdir. Özellikle de ilgi çekici niteliğe sahip olan maddeler; çocuklarda büyük merak uyandırır. Hatta bu maddelerin özelliklerini kendi başlarına keşfetmeye de oldukça hızlı güdülenirler. Mıknatıs da o maddelerden biridir. Mıknatıs Deneyleri ve Mıknatıs Etkinlikleri yazımızda, sizler için çocuklarla yapabileceğiniz bazı önerilerden bahsettik. Minik bilim insanlarının keşiflerine rehber olurken sizler de çok keyifli vakit geçireceksiniz.

Maddeler, manyetik özelliklerine göre ferromanyetik, paramanyetik ya da diamanyetik olarak adlandırılırlar. Demir, nikel, kobalt gibi ferromanyetik maddeler kalıcı mıknatıslanmaya sahipken, alüminyum, kalsiyum, krom gibi paramanyetik ya da elmas, altın, gümüş, su gibi diamanyetik maddeler ise kalıcı mıknatıslanmaya sahip değildir. Bir maddenin ferromanyetik mi, paramanyetik mi yoksa diyamanyetik mi olduğunu anlamak için kuvvetli bir manyetik alan içindeki davranışını gözlemleyebiliriz. Manyetik Meyve Deneyi ile bunu gözlemlemek için tıklayın.

  • Çocuğunuzla veya öğrencilerinizle birlikte mıknatısın çekip çekmeyeceğini merak ettiğiniz 10 adet eşyanın bir listesini hazırlayın.
  • Her eşya için bir tahminde bulunun ve tahminleri eşya isimlerinin hemen yanına yazın. 
  • Orta büyüklükte bir mıknatısla, sırayla eşyaları deneyin.
  • Tahminleri sonuçlarla karşılaştırın.
  • Mıknatısın hangi maddeleri çektiğini çocuğunuzla birlikte araştırarak etkinliği zenginleştirebilirsiniz.

Mıknatısların iki ucu vardır. Bu iki uca mıknatısın kuzey ve güney kutubu ismi verilir. İki mıknatısın eş kutupları birbirini iterken, zıt kutupları birbirini çeker. 

  • 6 kişilik gruplar oluşturun.
  • 3 kağıda mıknatısın bir kutbunu temsil edecek “S” harfini, kalan üç kağıda ise “N” harfini yazarak kutupları belirleyin.
  • Kağıtları öğrencilerin kıyafetlerine bant yardımıyla yapıştırın.
  • Yukarıda paylaşılmış bilgiyi tekrar edip örneklendirerek öğrencilerin bir kez daha anımsamalarını isteyin.
  • 2 şer öğrenci gruplarıyla; sırasıyla aynı ve zıt kutuplar eşleşmelerini yaparak öğrencilerin mıknatıs gibi davranmalarını isteyin. 

Çocukların öğrenmelerini desteklemenin ve öğrenmeyi kalıcı hale getirmenin en iyi yöntemi yaparak yaşayarak öğrenmedir. Hazırlamış olduğumuz Mıknatıs Deneyleri ve Mıknatıs Etkinlikleri içeriği ile çocukların eğlenerek öğrenmelerine katkı sağlamayı hedefledik. 

Eğer sizler de minik bilim insanlarıyla daha fazla deney yapmak isterseniz Evde Bilim deney setlerini inceleyebilirsiniz. Evde Bilim deney setlerini incelemek için tıklayınız.