Gün içerisinde ellerimiz, pek çok yüzeyle temas ediyor. Bu nedenle bu yüzeylerde olabilecek mikropları taşıyoruz. Özellikle de temas ettiğimiz yerlerden sonra, ellerimizi sabunlarla yıkamadığımızda, mikropların vücudumuza girme riskini artırıyoruz. Bu konuda, küçük yaştaki çocukların el yıkama alışkanlığı edinmesi çok önemli! Çünkü çocuklar, el yıkamaya, yetişkinlere kıyasla daha az dikkat ediyorlar. Çocuğunuzun el yıkama alışkanlığına destek olmak için bir deney yaparak, neden el yıkama alışkanlığı kazanmanın önemli olduğunu eğlenceli bir şekilde açıklayabilirsiniz! Sabun Deneyi tam size göre…
Sabun Deneyi İçeriği
Deneyde kullanacağınız malzemelerle mikropları ve temizliği temsil edebilirsiniz. Bu nedenle, deney aşamalarının yapımında ve gözlem süreçlerinde çocukların dikkatlerini duruma yöneltecek sorular sorarak bilişsel kazanımlarını destekleyebilirsiniz. Özellikle deney aşamalarında “Sence bu nasıl oldu? Günlük hayattan bir örnek verebilir misin? Hangi malzemeleri kullandık?” sorularını çocuğunuza yönelterek, deney sürecinde çocuğunuza rehber olabilirsiniz. Sabun Deneyi için malzemeleri hazırlayarak başlayalım!
Malzemeler
- Çukur beyaz renkte tabak
- Karabiber
- Su
- Kulak pamuğu
- Sıvı sabun ya da deterjan
- Küçük kase
Deneyin Yapılışı
- Tabağın, çukur kısmını geçmeyecek seviyede içini su ile doldurun.
- Karabiberi suya serperek, çocuğunuza karabiberin mikropları temsil ettiğini belirtin.
- Küçük kaseye birkaç damla sıvı sabun ya da deterjan damlatın.
- Kulak pamuğunun bir ucunu küçük kasenin içindeki sıvı sabuna batırarak pamuğun deterjanla ıslanmasını sağlayın.
- Çocuğunuza “Sabun geldiğinde mikroplar nasıl hareket edecek gözlemleyelim!” diyerek kulak pamuğunun sabunlu kısmını tabağın içindeki suya batırın.
- Tabağın içindeki karabiberlerin hareketini gözlemleyin.
Arkasındaki Bilim
Sabun Deneyi ‘nde kullandığımız karabiberler günlük hayatta karşılaştığımız mikropları temsil etti. Ellerimizde bulunan mikropların temizlenmesi için sadece su yeterli olmayabilir. Bu nedenle sabun ve deterjan gibi temizlik malzemelerine ihtiyaç duyarız. Mikroplar bu malzemelerle karşılaştığında ellerimizden uzaklaşır ve bu sayede ellerimiz temizlenir.
Çocuğunuzla el yıkama süresini 1 dakika olarak belirleyip birlikte, doğru el yıkama yöntemini deneyebilirsiniz. Buna ek olarak, el yıkama süresi boyunca suyu kapalı tutarak, gereksiz su kullanımına engel olabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzla, suyu bilinçli tüketmenin önemi üzerine konuşabilirsiniz.
Çocuğunuzla bilimin heyecan dolu dünyasını keşfetmeye devam etmek ister misiniz? Hem de malzeme hazırlığına hiç gerek kalmadan! Evde Bilim deney setleri tam size göre… İçeriğinde deney malzemeleri, deney videoları ve çocukların yaş ve gelişim seviyelerine uygun bilgilerin bulunduğu deney setleriyle evde deney yapmak çok eğlenceli! MEB müfredatıyla da uyumlu deney setlerimizi incelemek için tıklayınız.
Daha fazla deney içeriği ve videoları için Instagram ve YouTube hesaplarımızı ziyaret edebilirsiniz!