Çevremizde pek çok ışık kaynağı vardır. Bu ışık kaynakları doğal ve yapay olmak üzere ikiye ayrılır. İnsanların üretmediği ve doğada kendiliğinden olan ışık kaynakları doğal ışık kaynaklarıdır. İnsanların ürettiği ışık kaynakları ise yapay ışık kaynaklarıdır. Bu ışık kaynakları sayesinde karanlıkta görüşümüzün azalmasına engel oluruz ve bulunduğumuz yerin aydınlanmasını sağlarız. Işık kaynaklarını örneklendirelim;
Doğal Işık Kaynakları
- Güneş
- Yıldızlar
- Ateş Böceği
- Denizde yaşayan bazı canlılar
Yapay Işık Kaynakları
- Ampul
- Fener
- Kandil
- Mum
Yapay Işık Kaynağı Deneyi İçeriği
Evde bulunan malzemeleri kullanarak bir yapay ışık kaynağı oluşturmaya ne dersiniz? Çocuğunuzla birlikte kendi mumunuzu yaparken, gözlemlediğiniz ışık kaynakları hakkında konuşabilirsiniz. Deney aşamalarında “Sence bunu nasıl sağladık? Mum nasıl yandı? Yağ malzemesi yerine başka ne kullanabilirdik?” gibi sorularla çocuğunuzun bilişsel gelişimine katkıda bulunarak yaratıcı düşünmesini sağlayabilirsiniz. malzemeleri hazırlayarak başlayalım!
Not: Deney aşamalarında yetişkin desteğine ihtiyaç vardır.
Malzemeler
- Küçük kavanoz
- Kavanoz kapağı
- Sıvı yağ
- Kalın pamuk ipi
- Çakmak
- Akrilik boya (isteğe bağlı)
Deneyin Yapılışı
- Küçük kavanozun dış kısmını akrilik boya ile renklendirerek başlayabilirsiniz. (2-3 renk seçip boyaları suyla inceltip renklendirirseniz mum yandığında kavanozdaki renkler belirgin olacaktır.)
- Kavanoz kapağını ortasından ip geçecek büyüklükte deliniz. (Not: Bu aşamada yetişkin desteğine ihtiyaç vardır.)
- Kavanozun içine sıvı yağ dökerek doldurun.
- Kalın ipi kavanoz boyuna göre 15-20 cm ölçülerinde kesin.
- Kestiğiniz ipi yağa batırarak her yerinin ıslanmasını sağlayın.
- İpi kavanozdaki yağ içinde duracak şekilde konumlandırın ve bir ucunu delik kavanoz kapağından geçirin ve 2-3cm kapağın üstünde kalacak şekilde konumlandırın.
- Kavanoz kapağını kapatın ve çakmak yardımıyla ipi tutuşturun.
- Yapay ışık kaynağınız hazır!
- Mum yanmaya devam ederken kavanozdaki yağ seviyesini kontrol edebilirsiniz.
Arkasındaki Bilim
Yapay Işık Kaynağı Deneyimizde sıvı yağ yani bitkisel yağ kullanarak bir mum hazırladık. Buna ek olarak; pamuklu ip sayesinde yağın emilmesini ve yandıkça kavanozun içindeki yağı kullanmasını sağladık. Bu sayede hazırladığımız mum kavanoz içindeki yağ bitene kadar yanmaya devam edecek. Mum yandıkça kavanoz içindeki yağ azalmaya başladı! Bu sayede yağın ateş yanması için kullanıldığını ve azaldığını gözlemledik!
Çocuğunuzla bilimin heyecan dolu dünyasını keşfetmeye devam etmek ister misiniz? Hem de malzeme hazırlığına hiç gerek kalmadan! Evde Bilim deney setleri tam size göre… İçeriğinde deney malzemeleri, deney videoları ve çocukların yaş ve gelişim seviyelerine uygun bilgilerin bulunduğu deney setleriyle evde deney yapmak çok eğlenceli! MEB müfredatıyla da uyumlu deney setlerimizi incelemek için tıklayınız.
Daha fazla deney içeriği ve videoları için Instagram ve YouTube hesaplarımızı ziyaret edebilirsiniz!