Çocukların içindeki GÖZLEM gücü, HAYAL gücü ve MERAK gücünü harekete geçirmek her zaman önceliğimiz. 11 yıldır bilimin heyecan dolu dünyasında çocukların keşfe çıkması için çalışıyoruz. Çocukların dünyasında bilim kadar oyuna da daha fazla alan ayırmak gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle de Eğlenceli Bilim olarak;
- Deney setlerimiz içindeki her bir program içinde, deneylerin yapım aşamalarını oyunlaştırıyor,
- Çocukların deneyler sonrasında serbest oyun oynamalarını teşvik etmek amacıyla, kendi oyuncaklarını yapacakları deneyler tasarlıyoruz,
- Uzun soluklu bilimsel oyun programları geliştiriyor, çocukların bilimi uzun soluklu olarak yaşamları içinde var olmasını destekleyecek öğrenme ortamları oluşturuyoruz.
Geçtiğimiz sene tüm okullarımızda Big Bang Okulu Programını uygulamıştık. Bu sene de tüm Türkiye’deki tüm çocuklar bilim ve oyunla dolu bir gün geçirmesi için “Eğlenceli Bilim ile Oyunda Bilim” Programımızı sizlerle paylaşmak isteriz.
Hem çocukların hem yetişkinlerin, öğretim programı sınırlılıklarının dışına çıkmaya, birlikte keyifli zaman geçirmeye ihtiyacı var. Eğlenceli Bilim olarak, bu keyifli zamanları oyunla yapılandırdık. Çocukların edindikleri bilimsel bilgilerden çok bilimsel okuryazarlığı kullanacakları, deneylerle dolu bir oyun geliştirdik. Okulda oyun, okulunuzda düzenlediğiniz tanışma etkinliklerinde, bilim şenliklerinde, Okul Dışarıda Günü’nde, bahar gelişini kutlamak için planladığınız günlerde ya da çocukların keyifle zaman geçirmelerini istediğiniz her gün oynayabilirsiniz.
5N1K ile Eğlenceli Bilim ile Oyunda Bilim
Eğlenceli Bilim ile Oyunda Bilim Programı gruplar halinde oynanan bir hazine avı oyunudur. Çocuk grupları beş ayrı istasyonda tamamladığı deneylerle oyunun sonundaki anahtar cümleyi en yüksek puanla ve en kısa zamanda çözmeye çalışırlar. Oyunu biraz daha yakından tanımak için işte oyunumuzun 5N1K’sı:
Oyun Nedir?
- Doğa Laboratuvarında Keşif Oyunu, çocukların doğada zaman geçirirken karşılaştıkları problemlere bilimsel bakış açısıyla çözüm getirebilmesini sağlar. Amaç; çocukların bilimsel çalışmanın doğayı anlama çabası olduğunu yaparak yaşayarak öğrenmesidir.
Nasıl Oynanır?
- Oyun, 5 ayrı istasyonda yer alan deneylerin yapılması ve ilgili soruların yanıtlanması ile şekillenir. Takımlar deneyi tamamladıklarında 20 puan ve sonrasında sorulan sorulara verdikleri her bir doğru yanıt için 10 puan kazanırlar. En çok puanı alan takım, yarışmayı birinci olarak tamamlar. Takımların istasyonları aynı puanla tamamlamaları durumunda ise, süreye bakılır. Süreci en kısa sürede tamamlamış olan, oyunu kazanır.
Ne Zaman Oynanır?
- Oyun, akademik takvimden bağımsız şekilde yapılandırılmıştır. Yeterli sürenin sağlanabildiği her gün oynanabilir. Okul Dışarıda Günü gibi özel günlerde ya da sene başı-sonu etkinliği olarak da yapılandırılabilir.
Nerede Oynanır?
- Oyun istasyonları, okul binası içerisinde sınıf, koridor, laboratuvar, yemekhane, kütüphane gibi ortamlara hazırlanabilir. İstasyonlardan bir ya da daha fazlasının bahçede hazırlanması tavsiye edilir.
Neden Oynanır?
- Oyun, çocuğun iyi olma halinin desteklenmesinde temel bir öneme sahiptir. Yaparak yaşayarak öğrenmeye dayalı bilim eğitimi ile harmanlanmış bir oyun ortamı ise; öğrencilerin eğlenerek öğrenmelerinde, bilimin doğayı anlama çabası olduğunu kavramalarında etkin rol oynar…
Kim Oynar?
- Oyunda tasarlanan deneyler, bilişsel ve motor beceri anlamında 8-12 yaş aralığına uygundur. 3-4 kişiden oluşan takımlar, istasyondaki görevlerini en yüksek puanla ve en kısa sürede tamamlamayı hedefler. Takım sayısının en fazla 5-6 ile sınırlı kalması, sürecin daha verimli işlemesi için önemlidir.
Çocuğun Gözünden Oyun Nasıl İlerliyor?
Oyunun öznesi çocuk ve oyuna ilk önce çocuğun gözünden bakalım istiyoruz. Öğretmenin gözünden sürecin nasıl ilerleyeceği “Kolaylaştırıcı Yönergesi”nde tüm detayları ile yer alıyor.
- Oyundaki temel amaç grupların tüm istasyondaki deneyleri tamamlamaları üzerine kurulu. Oyuna başlamadan önce gruplara birer tane “Öğrenci Kartı” veriliyor.
- Her grup kendisine verilen ilk istasyona gidiyor.
- İstasyondaki kolaylaştırıcı öğretmen tarafından deney malzemeleri ve “İstasyon Yönergeleri” gruplarla paylaşılıyor.
- Bu sırada kolaylaştırıcı öğretmen tarafından kronometre başlatılıyor.
- Çocuklar deneyleri yapıyorlar ve daha fazla puan kazanmak isterlerse, deneyi tamamladıktan sonra kendilerine yöneltilen soruları yanıtlıyorlar.
- Kronometre kolaylaştırıcı öğretmen tarafından durduruluyor.
- Grupların kazandığı puanlar ve istasyonda geçirdikleri toplam süre “Öğrenci Kartı”na yazılıyor.
- Gidecekleri yeni istasyon bilgisini içeren “İstasyon Zarfı” çocuklara veriliyor.
- Yeni istasyonda döngü yeniden başlıyor.
- 5. İstasyon tamamlandıktan sonra da gruplar “Öğrenci Kart”larını Final İstasyonundaki kolaylaştırıcı öğretmenlerine teslim ediyorlar.
Okulunuzda Eğlenceli Bilim ile Oyunda Bilim oyununu oynayarak bilimin heyecan dolu dünyasında yola çıkan tüm okulların, öğretmenlerin ve öğrencilerin deneyimlerini görüşlerini duymayı, fotoğraflarını görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.
Oyunu oynamak için tüm materyallere aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Kolaylaştırıcı yönergesi içinde oyuna başlamadan önce öğretmenlerin yapması gerekenler, istasyonlarda hangi malzemelerin olması gerektiği, istasyonda neler yapmaları gerektiği, oyunun sonunda puanlamanın nasıl yapılacağını anlatan tüm bilgiler yer alıyor. Kolaylaştırıcı yönergesine ulaşmak için tıklayın.
Tüm istasyonlar için çocukların yapacakları deneylerin neler olduğu, hangi deney malzemelerini kullanacakları, deneylerin yapım aşamaları ve ilgili istasyondaki deney sonrasında yanıtlanması gereken sorular yer alıyor. İstasyon yönergelerine ulaşmak için tıklayın.
Gruplardaki öğrencilerin istasyonlarda tamamlamaları gereken aşamalar, puanlamanın nasıl yapılacağı gibi bilmeleri gereken tüm kurallar Öğrenci Kartlarında. Öğrenci kartlarına ulaşmak için tıklayın.
Grupların ilgili istasyondaki görevlerini tamamladıktan sonra, oyunun anahtar cümlesindeki bir kelimeye ulaşmaları ve yeni istasyonun neresi olduğunu belirten bilgilerin hepsi İstasyon Zarflarında yer alıyor. İstasyon Zarflarına ulaşmak için tıklayın.
Oyun bittikten sonra grupların puanlarını belirlemek için kullanılacak puanlama cetvelini de sizler için hazırladık. Puanlama Cetveline ulaşmak için tıklayın.